A kevésbé tájékozottak is könnyűszerrel tudnak említeni legalább egy francia süteményt: a macaront. Az apró, színes, mutatós, falatnyi boldogság elkészítéséhez ördögi ügyesség kell, számos írott és íratlan szabály betartását követően kaphatjuk meg a kellően roppanós, minőségi krémmel töltött puszedlit, amely – ha jó példánnyal van dolgunk – igazi kompozíció, minden íz és állag megtalálható benne.
Égetett tésztás finomságok
A macaron mellett az elmúlt két-három évben a éclair fánk is megjelent a leghíresebb francia sütik porondján, az égetett tésztából készített hosszúkás süteményt számtalan módon elkészíthetik, a máz és a töltelék mibenléte csak a cukrász fantáziáján múlik. Az égetett tésztás finomságok közül még említésre méltó a rendkívül látványos croquembouche is, amely aprócska fánkokból épített gigászi süteménytorony, amit legtöbb esetben egy vékony karamellfátyol tart össze. Esküvőkön, rendezvényeken előszeretettel dekorálják vele a desszertes asztalt.
Krémek és krémesek
Az elegáns és mutatós francia desszertek közé tartozik a mille-feuille, amely nem csak a franciáknál ismert, de meghatározó süteménye a francia kínálatnak. A krémesünkre emlékeztető desszertet számos töltelékkel elkészíthetjük, a lényeg, hogy legalább 4-5 ropogós tésztalap pihenjen a krémeink között. A krémes süteményeknél még meg kell említeni a vajkrémben gazdag karácsonyi süteményüket, a Bûche de Noël-t avagy fatörzstortát, illetve a különféle mousse-okat, amelyeknél a krém maga a főszereplő, sok esetben tészta nélkül kerül felszolgálásra.
Vidéki ízek: torták, kekszek, palacsinták
A vidéki francia konyhának is megvannak a maga jellegzetes süteményei, ilyen a Tatin nővérek fordított almatortája, a citromok héját és levét tejszínbe oltó tarte au citron, a mi palacsintánkra emlékeztető crêpe és galette, a falatnyi, piskóta vagy a speciális formában készülő madeleine.