Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tudod, milyen íze van igazából a babérlevélnek? Nehezebb a válasz, mint gondolnád

default user icon
MME
A babérlevél nem hiányozhat a babos és lencsés ételekből, de sokan a krumplifőzeléket sem tudják elképzelni a szárított, zöld levélke nélkül. De milyen íze is van valójában a babérlevélnek?

Milyen íze van a babérlevélnek? Hát babérlevél – mondhatnád bátran, de a válasz sokkal összetettebb és ezáltal bonyolultabb is. Sokan ugyanis amellett kardoskodnak, hogy ennek a fűszernek nincs is íze, és semmit sem tesz hozzá az ételhez és bizonyos fokig nekik is igazuk van. Sokat számít ugyanis az, hogy a babérlevél milyen hosszan áll otthon, mert egy idő után bizony képes elveszíteni jellegzetes... babérlevélízét.

A babérlevélnek idő kell

Míg sózni és borsozni a főzés bármely szakaszában tudjuk az ételt, a babérlevél nem fejti ki azonnal a hatását. A babérlevélnek idő kell, ezért érdemes rögtön a főzés elején hozzáadni az ételhez, hogy minél több aroma kioldódhasson a szárított levelekből. Remek praktika, ha már az olajon piruló hagymához hozzádobjuk a babérleveleket, ugyanis így még inkább elősegítjük, hogy előjöjjenek az ízanyagok és még finomabb lesz a krumplifőzelék vagy a bableves.

A babérlevél a rozmaringhoz, a kakukkfűhöz és a zsályához hasonlóan ugyanis hamarabb oldódik zsírban, mint vízben.

Milyen íze van a babérlevélnek?

Többfajta babérlevél is létezik, ám ízesítésre elsősorban a mediterrán és a kaliforniai babérlevelet használjuk. Mindkettőre jellemző a mentás, teafüves ízvilág, miközben megjelennek borsos, szegfűszeges aromák is.

Nehéz egyértelműen beazonosítani, hogy milyen is pontosan a babérlevél íze, ugyanis sok függ attól, milyen régóta tárolják, és persze az emberek egyénenként eltérő ízlésétől is. Ezért lehet például, hogy egy Los Angeles-i séf szerint a fenyő, a fahéj és a vanília ízjegyei is megjelennek a babérlevélben, de egyesek a mentát és az eukaliptuszt is érzik rajta – olvasható a Daily Meal cikkében.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

Friss