Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ilyen gyakran tisztítsd meg a kávéfőzőt!

default user icon
MME
Ha a konyhában takarítasz nem feltétlenül a kávéfőző az első, amit megszabadítasz a szennyeződésektől. Pedig ha naponta használod, akkor nem árt óvatosnak lenni, ugyanis akár a kotyogó, akár a legmodernebb gép is remek táptalaja lehet a baktériumoknak, penésznek.

Sok vannak, akiknek a reggeli rituálé elengedhetetlen része, egy jó erős kávé elfogyasztása. A kávéfőző megtisztítása azonban már nem tartozik annyira a napi rutin közé, mint a kávéivás. Pedig a kávéfőző tisztítása igenis fontos, ugyanis nemcsak a vízkő, hanem a baktériumok, szennyeződések, penészgombák is megtelepszenek a tartályban.

Milyen gyakran tisztítsuk a kávéfőzőt?

A szakemberek szerint, ha naponta használod a kávéfőzőt, akkor legalább havonta egyszer tisztítani kell. Teljesen mindegy, hogy kotyogós kávéfőződ  van, vagy modern géped, a tisztítás elengedhetetlen. Utóbbiak között már vannak olyan gépek, amelyek jelzik a fogyasztónak, ha szükséges a vízkőtlenítés. Sokan állítják, hogy a kotyogóst nem kell tisztítani. Pedig ha nem tiszítjuk meg a hagyományos kávéfőzőt, akkor előfordulhat, hogy a zacc eltömíti a szűrőt, a zamatos kávé helyett pedig égett ízű fekete italt kortyolhatunk.

Hogyan tisztítsuk a kávéfőzőt?

A kávéfőző tisztításakor nem kell nagy ördöngösségre gondolni, csak egy üveg ecet legyen kéznél. Az ecet az egyik leghatásosabb szer a vízkő ellen és baktériumölő hatása is van.

A kávéfőző víztartályát töltsd fel 2:1 arányban vízzel és 10 %-os ecettel. Egy ideig hagyd így állni, majd főzd át üresben. Ezt a folyamatot ismételd meg kétszer. Az ecetes mosás után végezz el néhány főzést vízzel, hogy a következő kávé főzésekor ne legyen ecet ízű és ecet szagú a kávé.

Persze nem csak a tartályt kell tisztítani. Legalább ilyen fontos a kávéfőző többi részének a tisztítása is. A kivehető alkatrészeket, például szűrőkosarat, tejhabosító fúvókáját meleg szappanos vízzel takarítsd át, vagy áztasd be ecetes vízbe és utána mosd el. A kávéfőző külsejét pedig egy ecetes törlőkendővel, szivaccsal töröld át.

Hasznos tanácsok

Ha minden főzés után elmosod a kávéfőző részeit, akkor esélyük sem lesz a baktériumoknak megtelepedniük a gépen. A zacctartályt minden egyes főzés után takarítsd ki, töröld szárazra, ezzel is óvod a gépet. A kávékiöntő fedelét pedig érdemes nyitva hagyni, hogy kiszáradjon, ezzel is megakadályozod a baktériumok szaporodását.

ILYEN GYAKRAN KELL CSERÉLNI A FAKANALAT, VÁGÓDESZKÁT! >>> 

7 DOLOG, AMI A TESTEDDEL TÖRTÉNIK, HA KÁVÉT ISZOL! >>> 

Ezek is érdekelhetnek