hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ilyen gyakran kell cserélni a fakanalat, vágódeszkát!

default user icon
MME
Ha lejár egy élelmiszer felhasználási dátuma, akkor azt kidobjuk. De vajon meddig használhatjuk a háztartási eszközöket? Mikor kell lecserélni a fakanalat, a vágódeszkát vagy a teflon bevonatos edényeket?

Fakanál - 5 év

A fakanál az egyik leggyakrabban használt konyhai eszköz. Ezzel keverjük meg az olajon sercegő hagymát, vagy a pörköltet. A fakanál készletünket öt évente érdemes lecserélni. Ha megereped a fakanál, vagy azt érzed, hogy a fa lágyul, akkor minél előbb vegyél újat. A fakanálon egyébként könnyebben tapadnak meg a baktériumok, mint egy fémkanálon. 

Vágódeszka - 3 év

A műanyag vágódeszkákat három évente érdemes lecserélni. Persze nem kell megvárnod a három évet, ha azt látod, hogy a deszkán a vágások okozta mélyedésekből, egyre nehezebb lemosni a hús, vagy zöldség darabokat. A keresztszennyeződés elkerülése végett figyelj arra, hogy külön vágódeszkát használj a gyümölcs, a zöldség és a hús számára.

Teflon serpenyők, edények 2-3 év

A teflonbevonatú edényeket sem árt cserélni, állítólag 2-3 évente ajánlatos. Tegyük hozzá, vannak olyan edények, amelyeknek gyártói sokkal több évre garantálják a minőségi használatot. A teflonos edényeket abban az esetben mindig cseréljük le, ha a felületük karcos lesz. Ha a teflon megsérül, nagyobb eséllyel szabadulnak fel benne mérgező anyagok. Használatukkor arra figyelj, hogy a felülete ne érintkezzen fémmel és fémsúrolóval se mosd el.

Szilikon spatulák - 2 év

A szilikon spatulák is nagyon népszerűek a konyhai eszközök listáján. Mivel nem karcolnak használhatjuk őket a teflonedényekkel és nagyon jó használatot tesznek a sütemények készítésekor a tészta kikeveréséhez. Ha nem sérül, nem szakad el a spatula, akkor két évente jó cserélni.

Háztartási gépek

A botmixert, aprítót, turmixgépet évekig tudjuk használni. A gyártók szerint akkor kell lecserélni, ha már azt tapasztaljuk, hogy a motorja nem olyan, mint újkorában volt. Persze irány a bolt akkor is, ha egyszer csak minden előjel nélkül feladják a szolgálatot.

ILYEN GYAKRAN KELL LECSERÉLNED A MOSOGATÓSZIVACSOD! >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss