Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így teleltesd a muskátlit, hogy tavasszal biztosan virágba boruljon!

default user icon
MME
Bár az ősz idén szépen, lassan kúszik be hozzánk, az első fagyos éjszakákon már túl vagyunk, így nem árt megtervezni, hogy a balkonládák tágtűrésű királynőjét, a muskátlit, hogyan készítsük fel az elkövetkezendő napfény- és vízszegény teleltetésre. Ehhez adunk néhány jól bevált, profi tippet.

Persze, nem kell sietni: a muskátli, ahogy a nyári forróságot, úgy a hideget is jól viseli, így elég, ha az akciónak akkor állunk neki, amikor éjszakára tartósan fagypont alá süllyed a hőmérséklet.


Így tedd el télire a muskátlit - lépésről lépésre!

  • Teleltetés előtt a muskátlit erősen vissza kell vágni: metsszük vissza a muskátlikat 10-20 centiméteres hosszúságig, és vágjuk vissza a felesleges hajtásokat. Szedjük le az elnyílt és elszáradt virágokat, valamint a száraz, sárguló leveleket, különösen, ha betegségek jeleit vagy kártevőket észlelünk rajtuk.
  • Ne rakjunk el beteg növényeket, mivel egyetlen fertőzött példány az egész állomány vesztét okozhatja. Első lépésként vizsgáljuk meg a muskátlikat, figyeljünk a levelek fonákjára és a takarásban lévő szárrészekre is. Ha betegség jeleit vagy kártevőket észlelünk rajtuk, kezeljük permetszerrel, de még jobb, ha megszabadulunk a fertőzött résztől.
  • A cserepes növényeknek olyan világos és hűvös helyiséget válasszunk, ahol a hőmérséklet nem emelkedik 4-10 °C fölé. Megfelelő hely lehet például egy hideg veranda, előszoba, lépcsőház, vagy akár pinceablak is. Elég havonta egyszer-kétszer megöntöznünk a növényeket, amikor a talaj már majdnem kiszáradt.
  • A muskátlitöveket úgy is teleltethetjük, hogy friss földbe ültetjük őket egy ládában vagy edényben. Ebben az esetben is szükséges a gyökereket és a lombozatot erősen visszametszeni, valamint rendszeresen öntözni. Ez a módszer csökkenti a kiszáradás és gombásodás esélyét.
  • Ha csak sötét helyen tudjuk teleltetni a növényeket, akkor egyenként emeljük ki a földből, tisztítsuk meg a gyökereket, majd óvatosan tekerjük be a csupasz töveket újságpapírba. Ezt követően kössük meg a gyökérnyaknál, majd tegyük száraz, sötét helyre. Ezzel a módszerrel kis helyen is sok növényt tárolhatunk.
  • A muskátli bármelyik fajtáját teleltethetjük, de arra figyeljünk, hogy csak fiatalabb, legfeljebb 4-5 éves példányokat célszerű eltenni. Az idősebb virágok veszítenek színükből, kevesebbet virágozhatnak, vagy akár kopaszodhatnak, ami csökkentheti dekoratív értéküket.
  • Az álló vagy paraszt muskátlikat ugyanúgy tárolhatjuk, mint a hagymákat vagy gumókat. Emeljük ki a növényt az eredeti helyéről, majd óvatosan rázzuk le róla a földet. Visszametszés nélkül, a levelekkel és virágokkal együtt kötözzük fel egy szárítókötélre fejjel lefelé egy hűvös, sötét helyre. Mivel könnyen kiszáradhat, tavasszal, az ültetés előtt ajánlott a gyökereiket egy-két órára langyos vízbe áztatni.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek