Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így válassz muskátlit: tippek és trükkök a virágban pompázó balkonládáért

default user icon
MME
Nyári virágok terén óriási a választék az üzletek, piacok és kertészetek kínálatában, így gyakran nehéz kiválasztani a megfelelő példányokat. Már a vásárlásnál eldől, meddig lesz szép a muskátlink.

Egy szép muskátli balkonládába, cserépbe és virágágyásba ültetve igazi nyári hangulatot varázsol, és a gondozása is szinte gyerekjáték. Ha betartunk pár kulcsfontosságú ültetési és gondozási szabályt, akkor hálája jeléül a legjobb formájában tündököl tavasztól egészen őszig. A Pelargonium for Europe (PfE) szakértői most ismertetik, hogy mire kell figyelni vásárláskor - írja a Fanny magazin.

Minél dúsabb, annál jobb

Ha már az első naptól kezdve gyönyörködni szeretnénk muskátlinkban, válasszunk olyan növényt, amelynek leveleitől alig lehet látni a földet a cserépben. A dús, erős hajtásokkal rendelkező példányoknak elegendő idejük volt a kertészetben ahhoz, hogy egészséges növényekké fejlődjenek. Az erős lombozat mellett fejlett gyökérzettel is rendelkeznek, mindkettő szükséges a gyors növekedéshez.

A sok hajtás a nyerő

Ha az a cél, hogy a kert, az erkély vagy a terasz hamar csodás, virágzó oázissá váljon, akkor érdemes olyan muskátlit választani, aminek már vásárláskor rengeteg hajtása van. Miután a muskátli fényigényes növény, szüksége van a fényre a virágzáshoz. Elnyeli a napsugarakat, és csak akkor kezd el virágba borulni, ha már begyűjtött megfelelő mennyiségű fényt. Ha kevés virágbimbója van, akkor érdemes várni, és reménykedni abban, hogy a következő hetekben sok napsütés éri.

A megfelelő cserépméret elengedhetetlen

Egy 11-12 cm-es cserépben megvásárolt muskátli tökéletesen illeszkedik balkonládákba, míg egy 13 cm-es vagy annál nagyobb átmérőjű cserépben lévő XL muskátli inkább dézsába vagy más nagyobb tárolóedénybe való. Hatdarabos muskátlicsomagot csak sok idő és gondozás befektetése mellett érdemes vásárolni. Mivel kevés idejük volt a növekedésre, hetekbe is telhet, mire képesek elérni a nagyobb példányok méretét.

Mikor érdemes megvenni?

Európában az üvegházak április elejétől tele vannak muskátlival, a legnagyobb választékra pedig május elején lehet számítani. Azonban a növényeket csak akkor ajánlott megvásárolni, amikor éjszakánként már nem fenyegetnek fagyok, és a nappali hőmérséklet is eléri a kétszámjegyű fokokat. Az északi szélességeken ez általában május közepe körül érkezik el.

Extra-tipp:
A muskátlivásárlással egy időben érdemes jó minőségű virágföldre is beruházni. Egy 80 cm-es balkonládához körülbelül harminc liter komposztra van szükség, míg egy 20 cm átmérőjű cseréphez körülbelül négy literre. Bár a komposztok többsége előtrágyázott, a PfE szakértői azt javasolják, hogy ültetéskor lassan oldódó műtrágyát érdemes használni. Mivel a muskátli tápanyagigénye nagyon magas, ezért az előtrágyázott komposzt csak néhány hétig fedezi a szükségleteiket.

 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek