Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így nem fog a vaj felrobbanni a mikróban

default user icon
MME
Mikrohullámú sütőben olvasztani a vajat jó ötlet, azonban vigyázni kell: elég néhány perc, és a vaj felrobbanhat.

Szerencsére néhány egyszerű trükkel megakadályozhatod a katasztrófát, és nem kell a mikró belsejéből törölgetned a sárga vajdarabkákat.

Miért robban fel a vaj?

A vaj 80 százaléka tejzsír, 1-2 százaléka tej-szárazanyag, a többi pedig víz, így egy anyagban találkozik egymással a zsiradék és a víz – azt pedig tudod, hogy mi történik ha a forró olajhoz vizet adsz: buborékolni kezd, pezsegni és fröcsögni. Pontosan ez történik melegítés hatására a vajban is.

A „négyes” szabály

Hogy elkerült a fröcsögést, a vajat szépen, egyenletesen, az alábbi négy szabály betartásával melegítsd:

  1. Meleg (üresen megmikrózott) edénybe tedd a vajat!
  2. Állítsd alacsony fokozatra a mikró teljesítményét!
  3. A melegítési idő elsőre legyen 30 másodperc (kb. 10 dekás vaj esetében). Ha nem működik, akkor szükség szerint 15 másodperces blokkokban folytasd a melegítést.
  4. Az edényt, amiben a vajat olvasztod, fedd le egy darabka viaszpapírral.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek