Szerencsére néhány egyszerű trükkel megakadályozhatod a katasztrófát, és nem kell a mikró belsejéből törölgetned a sárga vajdarabkákat.
Miért robban fel a vaj?
A vaj 80 százaléka tejzsír, 1-2 százaléka tej-szárazanyag, a többi pedig víz, így egy anyagban találkozik egymással a zsiradék és a víz – azt pedig tudod, hogy mi történik ha a forró olajhoz vizet adsz: buborékolni kezd, pezsegni és fröcsögni. Pontosan ez történik melegítés hatására a vajban is.
A „négyes” szabály
Hogy elkerült a fröcsögést, a vajat szépen, egyenletesen, az alábbi négy szabály betartásával melegítsd:
- Meleg (üresen megmikrózott) edénybe tedd a vajat!
- Állítsd alacsony fokozatra a mikró teljesítményét!
- A melegítési idő elsőre legyen 30 másodperc (kb. 10 dekás vaj esetében). Ha nem működik, akkor szükség szerint 15 másodperces blokkokban folytasd a melegítést.
- Az edényt, amiben a vajat olvasztod, fedd le egy darabka viaszpapírral.
Borítókép: Shutterstock