Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Semmi köze Caesarhoz és Olaszországhoz sem: a cézársaláta eredeti receptje Mexikóból származik

default user icon
MME
Sokan nem tudják, hogy az eredeti cézársaláta nem is olasz eredetű, sőt csirkehús sincs benne! Mutatjuk, miből áll az eredeti recept, és hogyan készül ez az amúgy villámgyors saláta.

Ha meghalljuk azt a nevet, hogy Cézár, szinte mindenkinek az egykori római hadvezér és politikus jut az eszébe. Julius Caesarnak azonban nincs semmi köze a közkedvelt cézársalátához, ugyanis ez a könnyed fogás nem olasz eredetű, sőt nem is többezer évvel ezelőtt alkották meg a receptjét.

A cézársaláta eredeti receptje Mexikóból, Tijuanából, a Caesar’s étterem tulajdonosától és séfjétől, Caesar Cardinitől származik. Az étterem ma is nyitva van, és zarándokhelyként szolgál a cézársaláta rajongói számára. A fogást az asztalnál készítik el a vendégek előtt, ez a hagyomány a kezdetektől él, nem csoda, hiszen a nyers tojás miatt ezt a salátát a legjobb frissen elfogyasztani.

A cézársaláta elkészítése nem bonyolult, sőt a hozzá szükséges alapanyagokat is könnyű beszerezni bármelyik szupermarketből. Na de milyen alapanyagok is vannak az eredeti cézársalátában? És hogyan készül? Mutatjuk az eredeti cézársaláta receptjét.

Így készül az eredeti cézársaláta

Hozzávalók:

A pirított bagetthez:

  • 1 ek. extraszűz olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 szelet bagett

A salátához:

  • 6 db szardellafilé 
  • 1 tk. dijoni mustár
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 db tojássárgája
  • 1 db lime
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1 tk. Worcestershire-szósz
  • 1,5 dl extraszűz olívaolaj
  • 2 ek. reszelt parmezán + a tálaláshoz
  • 1 fej római saláta

Elkészítés:

  1. A római salátát leveleire bontjuk, alaposan megmossuk, salátacentrifugával megszárítjuk, vagy konyhai papatörlőre rakjuk, és a vizet letöröljük róla. A salátának szánt fokhagymagerezdet átnyomjuk egy fokhagymanyomó segítségével. A tojásokat feltörjük, a sárgájukat elválasztjuk a fehérjétől. A parmezánt lereszeljük, vagy használhatunk a boltban is kapható reszelt parmezánt.
  2. Egy serpenyőben, kevés olívaolajon egy gerezd hámozatlan fokhagymával a bagettszeletek mindkét oldalát pár perc alatt megpirítjuk közepes fokozaton. Az elkészült pirítósokat tálalásig félretesszük.
  3. Egy nagyobb méretű edénybe rakjuk a szardellaszeleteket és a dijoni mustárt, fa keverőkanállal pépesíteni kezdjük. (Úgy is a tálba tehetjük a szardellaszeleteket, hogy előtte késsel finomra vágjuk.)
  4. Hozzáadjuk az átnyomott fokhagymát, majd következnek a tojássárgáják és a lime kifacsart leve. Ízesítjük frissen őrölt borssal, a Worcestershire-szósszal, és ízlés szerint megsózzuk, közben átkeverjük. Végül folyamatos kevergetés mellett vékony sugárban hozzáöntjük az olívaolajat, és az egészet krémes állagúra keverjük. Legvégül hozzákanalazzuk az apróra reszelt parmezánt, jól elkeverjük ezt is.
  5. Az így elkészült öntethez hozzáadjuk a salátaleveleket, és jó alaposan összeforgatjuk, úgy, hogy minden levelet alaposan fedjen az öntet.
  6. Tálaláskor egy tálra halmozzuk a salátát, a tetejére rakjuk a ropogós bagetteket, az egészet megkoronázzuk reszelt parmezánnal, és már fogyaszthatjuk is.

Borítókép: Mindmegette

Ezek is érdekelhetnek

Friss