Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Valóban működő tanácsok túlevés ellen: így kerülheted el a kellemetlen teltségérzetet

Nem könnyű megálljt parancsolni magunknak, ha elénk kerül egy tálcával a kedvenc süteményünkből. Rendszerint csak akkor állunk meg és hagyjuk abba az evést, amikor már majd' kipukkadunk, és utána rögtön jön a megbánás, a lelkiismeret-furdalás. Hogyan lehet elkerülni a túlevést? Mutatjuk a legjobb, valóban működő tanácsokat!

Sokan küzdenek a túlevéssel, hiszen nem könnyű megállni, hogy felfaljuk az egész tálca finom süteményt, hogy együnk még egy szelet pizzát, vagy még egy marék mogyorót. Létezik is egy mondás, miszerint már csak a szemünk kívánta és ez tökéletesen kifejezi, hogy az újabb adagot már nem azért ettük meg, mert éhesek maradtunk, hanem mert nem tudtunk megállni.

A túlevés ellen lehet küzdeni, sőt még csak nem is kell semmi extra, különleges dolgot beiktatni az étrendbe vagy kipróbálni valami csodaszert, hiszen pofonegyszerű praktikákat hívhatunk segítségül annak érdekében, hogy legyőzzük ezt a vágyat. Mutatjuk a bevált, valóban működő tanácsokat túlevés ellen!

1. Akkor egyél, amikor valóban éhes vagy

Az éhség hasznos is lehet, bár sokan az éhezéshez kapcsolva valami rossz dologként gondolnak rá. A szervezet azonban az éhségen keresztül jelzi, hogy ideje enni, feltölteni az energiaraktárakat, így érdemes is odafigyelni erre az üzenetre. Ha úgy állunk neki enni, hogy nem érezzük az éhséget, azaz nincs mit csillapítani az étellel, akkor honnan tudjuk, mikor kell abbahagyni az evést?

2. Egyél lassan

Ahol rövid az ebédszünet, vagy rohanni kell két meeting, esetleg két tanóra között, ott nincs idő arra, hogy lassan, nyugodtan falatozgassunk. A gyorsan elfogyasztott, szinte behabzsolt étel emésztési gondokat eredményezhet, hiszen nincs ideje a nyálnak előemésztenie az élelmiszert, nem is rágjuk meg alaposan a falatot, ráadásul sok levegőt is lenyelhetünk. A gyomornak nagyjából húsz perc kell, hogy "közölje az aggyal", hogy megtelt, így könnyű belátni, hogy a villámgyors evés, ami alig pár percig tart, szinte magában hordozza a túlevés veszélyét.

3. Ne nézz videót evés közben

Sokan addig neki sem látnak az ebédnek vagy a vacsorának, amíg nem találnak egy jó videót az interneten, amit közben meg tudnak nézni. Az emberek egy része a tévé előtt költi el a főétkezéseit, vagy sorozatokat, filmeket néz a telefonján. Nagyon kevesen vannak azok, akik evés közben az ételre, magára az evés folyamatára koncentrálnak.

Ha az evés szinte másodlagos tevékenység a filmezés, tévézés mellett és a figyelmünket valami más inger köti le, akkor nagyon könnyen túlehetjük magunkat. Tedd félre a telefont, kapcsold ki a zenét és ne is olvass evés közben. Ezzel nemcsak a túlevést fogod elkerülni, de lehetőséged lesz igazán kiélvezni az ízeket is.

4. Tarts szünetet evés közben

Elsőre furcsa gondolatnak tűnhet, de nem hosszú percekre kell megállni, hanem csak pár pillanatra. A reggelit, ebédet vagy vacsorát oszd fel a tányéron két-három részre, kis egységekre és tarts köztük egy-két perc szünetet. Tedd le az evőeszközt, állj fel és ülj vissza, vagy csak gondold végig az ebédszünet utáni teendőket, az otthoni elintéznivalókat, a hétvégi programokat... és csak ezután folytasd az étkezést.

5. Edd meg először a legfinomabb falatokat

Nagy vita van abból, hogy a kakaós csigát kívülről befelé, vagy belülről kifelé haladva kell-e enni. Egyesek a "rosszabb", kevésbé kakaós részt eszik meg először és a legszaftosabb, legédesebb belső részt hagyják a végére, mintegy jutalomként, más viszont rögtön a belső körrel kezd. Ezt tanácsolja a gracefilledplate.com szerzője is, és van benne logika. Ha ugyanis az étel legfinomabb részét eszed meg először, akkor a kevésbé vonzó dolgok (köretek, szósz nélküli tésztaszálak) a végére maradnak és azokat könnyebb lesz a tányéron hagyni.

6. Ha az ízlelőbimbók elfáradnak, hagyd abba az evést

Az ízlelőbimbók is elfáradhatnak, ha sokféle ízzel találkoznak, ám ez is egy remek jel arra, hogy tudjuk, ideje szünetet tartani az étkezés közben, vagy esetleg be is fejezni az ebédet vagy a vacsorát. Ha úgy érzed, hogy az első pár falatnál még mennyei étel pár perc múlva már nem esik olyan jól, akkor tedd félre.

7. Szedj keveset a tányérodra

A dietetikusok sokat beszélnek arról, hogy miből áll egy ideális, egészséges tányér és ezen mekkora részt töltsenek ki a zöldségek, a szénhidrátok, a fehérjeforrások. Arról viszont kevés szó esik, hogy mekkora az ideális mennyiség. Mivel a napi, szükséges energiabevitel függ attól, hogy ki milyen nemű, hány éves, milyen munkát végez, edz-e és esetleg van-e valami betegsége, így nem létezik egy exakt szám vagy mennyiség, de talán mindenki tudja, átalában mekkora adagot szokott elfogyasztani. Csökkentsd ezt a mennyiséget két-három falattal, és máris elkerülheted a túlevést.

8. Kerüld a stresszt

A túlevés leggyakoribb oka az érzelmi vagy úgynevezett stresszevés, amikor egy idegörlő munkanap, vagy vizsgaidőszak után az ételben keressük a kikapcsolódást, a megnyugvást. Ilyenkor nem azért eszünk, mert éhesek vagyunk, hanem mert az étel, az evés mind a mai napig jutalmazási forma, sőt egyes élelmiszerek aktivizálják a boldosághormon termelését. Ha érdekel, hogyan lehet leszámolni a stresszevéssel, kattints ide!

9. Egyél egészséges, tápláló ételeket

Túlevéshez, gyakori falási rohamokhoz vezethet az, ha nem megfelelően étkezel. De mit is jelent a megfelelő étrend? A főétkezéseknek tartalmazniuk kell jó minőségű fehérjét, szénhidrátot és sok zöldséget a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalom miatt. A zöldségek nemcsak segítenek abban, hogy megfelelően működjön az emésztés, hanem el is telítenek. A változatos étrendbe beleférnek a nassolnivalók, az olajos magok és a csokik is, ugyanis már a tervezéssel elejét vehetjük a ránk törő falási rohamoknak.

10. Hagyj fel a különleges, extrém diétákkal

Az időszakos diéták, fogyókúrák rövid távon látványos eredményt hozhatnak, de amint visszatérsz az ezt megelőző étrendhez, a leadott kilók is visszajönnek. Nem beszélve arról, hogy a hétköznap szigorúan betartott, sok lemondással járó étrend "része" a hétvégi csaló étkezés, a túlevés, ami lelkiismeret-furdaláshoz vezet. Hagyj fel a különleges, időszakos diétákkal, és törekedj egy akár életed végéig betartható, kényelmes, édességet, rágcsálnivalókat is tartalmazó, semmit sem korlátozó étrend kialakítására. Ehhez kérd dietetikus segítségét.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss