Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ilyen időnk lesz a héten: sok helyen szükség lehet az esernyőre

default user icon
MME
A múlt heti felmelegedés után ismét hűvösebb napok várnak ránk. A tiszta őszi időt az eső teszi borongóssá, de várhatóan ez a változás már kevésbé terheli meg a szervezetünket.

Októberhez képest meglepően meleg volt az október 20-ai péntek, ám a jó idő sokak számára okozott bosszúságot. Többen is általános rosszullétre, fáradtságra, szédülésre panaszkodtak. A jó hír, hogy hasonló melegedés és front nem lesz a héten, mely egyben a rossz hír is, ugyanis feltartóztathatatlanul közeleg a tél.

Az október 23-i kellemes időhöz képest keddtől egyre hűvösebbek lesznek a napok. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden az éjszakai köd, illetve rétegfelhőzet nagy része nappal feloszlik, emellett a magasban nyugat felől vékonyabb, majd vastagabb felhők érkezhetnek. Estig számottevő csapadék nem valószínű, éjjel szórványosan már előfordulhat eső, zápor. A déli szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A hőmérséklet hajnalban 4, 13, délután 13 és 25 fok között alakul, délkeleten lesz a melegebb, északkeleten a hűvösebb idő.

Október 25-én, szerdán átmenetileg felszakadozhat, csökkenhet, majd ismét erősen megnövekedhet a felhőzet. Szórványosan számítani lehet esőre, záporra. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a délnyugati, nyugati szél. A minimum-hőmérséklet 7 és 17, a maximum 14 és 24 fok között várható, délkeleten a magasabb értékekkel.

Csütörtökön nagyrészt erősen felhős vagy borult idő várható, majd délnyugat felől szakadozhat, csökkenhet a felhőzet. Több helyen előfordulhat eső, záporeső. Az északnyugati, nyugati szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. A hajnali 3, 12 fokról 10 és 20 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Továbbra is északkeleten lesz a hűvösebb időjárás.

A fronthatás egészségügyi gondokat okozhat

Az október végi melegfront, és az azt követő lehűlés nagy terhet jelent még az egészséges szervezet számára is, az időseket és a krónikus betegeket pedig különösen megviseli. Az arra érzékenyeknél fejfájás, alvászavar, fáradékonyság jelentkezhet, továbbá fizikai és szellemi teljesítő képességünk is romolhat. Ennek köszönhetően sokaknál figyelmetlenség, koncentrációs zavar jelentkezhet, ami növeli a balesetek előfordulásának kockázatát.

A szív-és érrendszeri betegeknek különösen megterhelő ez az időjárási helyzet. Náluk jellemzően vérnyomás-ingadozás, szédülékenység alakulhat ki – írta dr. Pukoli Dániel a Köpönyeg.hu-n.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss