Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez a leves Karikó Katalin egyik kedvence: ötvenéves babona kötődik hozzá

Karikó Katalin nevét ma már az is ismeri, aki nem jártas a tudományos világban, ugyanis a magyar tudós szinte a létező összes nagy kitüntetést elnyerte, köztük a legnagyobbat, a Nobel-díjat is. A díjat idehaza, egykori alma materében, Szegeden ünnepelte, ahol azt is elárulta, milyen gasztroélmény köti a városhoz.

A koronavírus-járvány megfékezésében jelentős szerepe volt Karikó Katalinnak, aki kollégáival megalapozta a szintetikus mRNS-alapú vakcinák orvosi technológiájának kifejlesztését. Kutatásaiért nemrég Nobel-díjat kapott, melyet idehaza, Szegeden ünnepelt egykori egyetemén, ahol hatalmas tömeg várta és ünnepelte a tudóst.

Karikó Katalin szép emlékeket őriz az egyetemi éveiről. Az egykori József Attila Tudományegyetemen, ma Szegedi Tudományegyetemen először biológiából, majd biokémiából szerzett diplomát, sőt ezeket megelőzően előkészítőre is a neves intézménybe járt.

A felvételihez egy különös babona is kapcsolódik, ugyanis Karikó 1973-ban, a jelentkezése évében elment a Hági étterembe, ahol a platánfák alatt elfogyasztott egy hideg, tejfeles meggylevest, és ígéretet tett magának, hogy ha felveszik az egyetemre, akkor minden évben visszatér és megeszik egy tányér meggylevest – olvasható az egyetem cikkében.

ÍGY KÉSZÜL A TEJSZÍNES MEGGYLEVES: recept >>> 

Borítókép: Ladóczki Balázs/Origo

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss