Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hamvazószerda: 5 mennyei finom vega tésztaétel, amivel elkezdheted a böjtöt

default user icon
MME
A hamvazószerda a nyugati kereszténységben a nagyböjt kezdőnapja, a húsvétvasárnaptól visszaszámolt 40. hétköznap. Ilyenkor nem csak a vallásukat gyakorlók tartózkodnak a húsevéstől, a kulináris élvezetektől, hanem a téli hónapok lakomái után a tavaszi megújulást, tisztulást remélők is. Ha te is húsmentesen étkeznél a következő időszakban, segítünk, és mutatunk öt laktató, húsmentes tésztaételt, amit fogyaszthatsz.

Szerdán kezdődik a negyvennapos böjt, amellyel a keresztények húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek. A hamvazószerda arra az ősi hagyományra vezethető vissza, hogy a hívők a vezeklés részeként hamut szórtak a fejükre. Ennek emlékét a mai napig őrzi a szertartás: az előző évben megszentelt és elégetett barka hamujából a pap ezen a napon – és nagyböjt első vasárnapján – keresztet rajzol a hívek homlokára, közben pedig ezt mondja: „Emlékezzél, ember, hogy porból vagy és porrá leszel!" A hamu egyszerre jelképezi az elmúlást és a megtisztulást.

A népi hiedelem szerint a hamvazkodásnak tisztító, gyógyító hatása van, és távol tart minden bajt és gonoszt. A néphit szerint, aki hamvazkodik, annak nem fog fájni a feje. Előfordult, hogy a templomból hazatérők összedörzsölték homlokukat az otthon maradottakéval, hogy a fejfájás őket is elkerülje.

Torkos Csütörtök

A hamvazószerda és a nagyböjt első vasárnapja közti három nap neve semmihét. Ez a csonkahét még tartogatott örömet a gyomrukat szeretőknek: hamvazószerda utáni csütörtökön még szabad volt húst enni, hogy elfogyjon a farsangi maradék. Innen ered a Torkos Csütörtök.

Miből áll a böjt?

Régen a böjti napokon csak kenyeret és vizet fogyasztottak, mára a szigorú böjt két napra korlátozódott a katolikusok számára: hamvazószerdán és nagypénteken tilos a hús, a nap folyamán egyszer szabad jóllakni, és összesen három alkalommal szabad enni. Ha vallási vagy egyéb okokból nem szeretnél húst enni a nagyböjt idején, mutatunk néhány mennyeien finom tésztát, amiket gyorsan elkészíthetsz és elegendő energiát adnak.

TÚRÓS TÉSZTA HÁZI TÉSZTÁBÓL>>> 

BOLOGNAI SPAGETTI VEGETÁRIÁNUSOKNAK>>> 

SPENÓTOS-GOMBÁS TÉSZTA>>> 

SZAFTOS FOKHAGYMÁS TÉSZTA>>> 

PARAJOS-RUKKOLÁS LASAGNE>>> 


Ajánljuk még:

 

 


Ezek is érdekelhetnek

Friss