Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 szuper gyógynövény, amely jó, ha helyet kap a konyhakertedben

default user icon
MME
Az elmúlt években egyre többen termesztenek otthon ládákban vagy a kertben fűszernövényeket. A leggyakrabban használt petrezselymen, mentán vagy bazsalikomon kívül azonban vannak kevésbé ismertek is.

Vannak olyan alap fűszernövények, amelyek termesztésével, gondozásával kevés munka van, és szinte mindennap használjuk őket. Ilyen a fent említettek mellett az oregánó vagy a rozmaring. Ám van néhány az otthon termeszthető gyógynövények közül, amelyeket a napi sütés-főzés során szinte elő sem veszünk, de azért nem kellene lemondani róluk. 

1. Kapor

Sokoldalú gyógynövény, amelyet az ókori Rómában a szerencse szimbólumának tartottak. A leheletfrissítőként és természetes színezőként is használt kapor jó társnövénye a kakukkfűnek, elriasztja a kártevőket és kellemes zöld színe megnyugtatja a szemet. Jól használható savanyúságokhoz, de más ételek pácolásához is érdemes kipróbálni. Enyhén csípős profiljával feldobja a legunalmasabb tojássalátát is, de jól illik az uborkasalátához, a burgonyasalátához, a tésztaételekhez és a csirkés fogásokhoz is. Kiegészíti a halat, és jól helyettesíti az édesköményt. Hasznos anyagai könnyen elillannak a sütés-főzés során, így mindig a főzés végén add az ételhez.

 2. Zsálya

A zsályának már a látványa is melenget, az ételek ízét pedig mélyebbé, tartalmasabbá teszi. Évezredek óta használják a konyhában: jól illik sós ételekhez, húsokhoz, kolbászokhoz, de az édesebb ételekhez is. Szószokhoz, levesekhez tökéletes. A zsálya mélyebb, földesebb ízű, édeskés-csípős, citrusos. A gyógyításban sokoldalúan használható: többek között gyulladáscsökkentő, emésztést segítő, vízhajtó, fertőtlenítő, sebgyógyító, csökkenti a lázat, vércukorszint-szabályozó, de a koleszterinszintre is jótékonyan hat, és elpusztítja a káros mikroorganizmusokat, gombákat.

3. Majoránna

Meglehetősen alulértékelt gyógynövény. Enyhén földes, borsos és édes ízű fűszernövényt. Ha oregánót és bazsalikomot is tartalmazó ételt készítesz, de kevésbé fűszeres ízekre vágysz, egyszerűen cseréld le az oregánót majoránnára. A majoránna jól illik a sertés-, szárnyas- és halételekhez, valamint a tészta- vagy burgonyás ételekhez készült szószokhoz. Olajba, vajba vagy ecetbe merítve is használható. És miért jó, ha a majoránnát rendszeresen fogyasztod? Nos, vízhajtó, fájdalomcsillapító, antibakterális, antivirális hatású

4. Citromfű

Meglepően ritkán használjuk a konyhában, pedig enyhén citrusos ízvilágot kölcsönöz az ételeknek, miközben a gyömbérhez hasonló, enyhén csípős és füves felhangot ad. Határozott íze nem mindenkinek jön be, de az ázsiai, vietnámi vagy thai ételek elképzelhetetlenek nélküle. Egyébként mehet sós és édes ételekhez egyaránt, legyen só salátákról, levesekről, teáról vagy koktélról. Jól passzol a marha- és a sertéshúshoz is.

A citromfű enyhíti a szorongást, jótékonyan hat az emésztésre, szabályozza a pajzsmirigyműködést, javítja a kognitív funkciókat.

5. Levendula

Ragyogó színe és bódító illata miatt a konyhakert éke. A testápolástól kezdve a főzésig számos területen használható: még a szúnyogok távoltartásában is segít. Erős, földes ízvilágú, jól illik a tartalmas húsokhoz, gazdag krémekhez. Italokkal is remekül párosítható: ízesítheted vele az olajat, ecetet, adhatod limonádéhoz, koktélokhoz.

6. Kamilla

Jól ismert gyógynövény, amit enne ellenére kevesen termesztenek otthon. Gyulladáscsökkentő hatását a kamazulén vegyületet tartalmazó illóolaja fejti ki. Mivel képes enyhíteni a gyulladást, láz, megfázás és torokfájás esetén is remek választásnak bizonyul. Csökkenti a szem körüli duzzanatot, ápolja a bőrt, a hajat. A konyhában remekül használható például saláták ízesítésére.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 


 

Ezek is érdekelhetnek

Friss