Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így helyettesítheted a friss fűszernövényt szárítottal

default user icon
MME
Hacsak nem vagy olyan ügyes és szorgalmas, hogy az év minden napján friss zöld fűszereket szüretelhetsz a konyhaablakból, akkor biztosan használsz szárított ízesítőket. Fűszerek nélkül ugyanis elképzelhetetlen a sütés, főzés.

A friss fűszernövények egészen megváltoztatják az étel ízét: az aromák szinte életre kelnek, egymást erősítik, szinte megbolondítják az ételt. A szárított fűszerek megfelelően tárolva sokáig megőrzik minőségüket és jól helyettesítik friss testvéreiket.

TARTSD JÓ HELYEN A FŰSZEREKET

Ha szeretnél felkészülni minden eshetőségre, szerezz be szárított fűszernövényeket! Találj nekik megfelelő helyet: a legjobban a kamrában érzik jól magukat, fénytől, levegőtől és nedvességtől elzárva, azaz egy légmentesen záródó fűszertartóban. Így kb. 6 hónapig megőrzik a minőségüket. Nem érdemes nagyobb mennyiséget venned, különösen a ritkán használt fajtákból elég sokáig a kis kiszerelésű is.

ELLENŐRIZD A MINŐSÉGET

Minden használat előtt morzsolj szét egy csipetnyit a szárított fűszerből az ujjaid között! Érezni fogod, hogy mennyire intenzív az illata, és eldöntheted, érdemes-e felhasználnod, vagy már nem igazán ad semmi pluszt a készülő étel ízvilágához.

A HELYES ADAGOLÁS

Amennyiben a szárított fűszernövény kellően aromás, bátran használhatod. Adagolása egyszerű: általában elmondható, hogy 1 kávéskanál szárított fűszer helyettesít 1 evőkanál friss fűszert. Ez a szabály azért működik, mert a szárított fűszerek jóval erősebbek, mint a frissek, így ugyanolyan hatás eléréséhez elegendő kevesebb mennyiség. Ellenkező esetben elnyomhatja az étel ízét.

Tehát ha legközelebb csak szárított fűszert találsz otthon, ne habozz használni, a végeredmény olyan lesz, mintha friss fűszerrel dolgoztál volna.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss