Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem csinálnak mást, csak vásárolnak, mégis milliók nézik a videóikat

Egyesek szerint tele az internet furcsa dolgokkal. Nos az ASMR videók valóban nem szokványos tartalmak, azonban sokan élnek, akik számára megnyugtató nézni és hallgatni ezeket a különleges tartalmakat.

Miközben egyes embereket a világból ki lehet kergetni a rágással, vagy a táblán megcsikorduló kréta hangjával, mások bizarr módon ezeket hallgatva szállnak le alfába. Legyen szó a lópata dobogásáról, a friss hó ropogásáról, a tűz pattogásáról, a nejlonzacskó zörgéséről, a billentyűzet gombjainak kattogásáról vagy a patak csobogásáról, bármiről és bármiből készülhet idegnyugtató tartalom.

De mi is az az ASMR?

Az ASMR az autonóm szenzoros meridián válasz rövidítése, mely a fejbőrön kezdődő és a nyak érintésével a gerinc felé haladó kellemes, bizsergető érzést írja le. Egyesek úgy határozzák meg az ASMR-t, mint a hallójáratban létrejövő orgazmust, mely során bizonyos hangok örömöt, boldogságot okoznak az arra érzékeny és fogékony embereknek.

Milliók nézik, ahogy mások vásárolnak

Nem mindegyik műfaj kap saját elnevezést, de a kamera előtt történő zabálást mukbangnak hívják. A Dél-Koreából indult műfaj története több mint egy évtizedes és hatalmas rajongótábora és rengeteg követője van szerte a világon.

Hasonlóan népszerűek a bevásárlást mutató és hallató videók, melyek lényegében abból állnak, hogy az emberek felveszik, ahogy vásárolnak. Látjuk és halljuk, ahogy a zöldségek és a gyümölcsök, a tejtermékek, a zörgő műanyag csomagolások egymás után a bevásárlókocsiba kerülnek.

A "grocery shopping asmr" kifejezésre keresve számtalan videót találhatunk a videómegosztókon, ám igazán nagy sikere a TikTokon van ennek a műfajnak.

Semmi nem számít, csakis a zajok

A bevásárlós videók egy részében egyáltalán nem beszélnek a szereplők, sőt szinte alig látjuk őket, a fókusz ugyanis a hangokon van: a bevásárlókocsi zörgésén, a csomagolások csörgésén, egyszóval a zajokon. Ezek azok, amelyek ingerlik a hallószervet, és nem idegesítő, zavaró, hanem nyugtató hatással vannak az arra fogékony emberekre.

Azon felül, hogy megnyugtatóak, betekintést nyerünk abba is, hogyan élnek mások, hogyan néznek ki a boltok szerte a világban és milyenek máshol a termékek. A grocery shopping asmr videók nagy részét az Amerikai Egyesült Államokban "forgatják", így olyan üzletláncok kínálatát ismerhetjük meg mint a Costco, a Walmart vagy a Target, de a tengerentúlon is van Aldi, amely szintén kedvelt célpontja a tartalomgyártóknak.

Készülnek specifikus bevásárlós tartalmak is, melyekben mondjuk kertészeti cuccokra, vagy a drogériákban kapható termékekre fókuszálnak, de az élelmiszeres videók vannak többségben.

Nemcsak a bevásárlás, a kipakolás is népszerű

A bevásárlós videókkal párhuzamosan jött létre a restock, melyet talán úgy lehetne a legjobban magyarra fordítani, ha azt mondjuk rá, hogy kamra- vagy készletfeltöltés. Ezen videók készítői nem csinálnak mást, mint a megvett termékeket kibontják majd feltöltik az otthoni tárolóedényeket. Lehetnek ezek fűszerek, tészták, hüvelyesek, liszt vagy cukor, bármi amit kis tégelybe vagy műanyag tárolóba lehet tölteni. Ugyanígy feltöltik a hűtőt is, mindent szépen, akkurátusan elhelyezve a polcokon.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss