Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Több millióan követik őket, pedig csak ülnek, és halálra zabálják magukat a videóikon

default user icon
MME
A legtöbb embert az evés-ivás hangjai irritálnak, mások kifejezetten gerjednek rá, és úgy érzik: az minél tisztábban hallható, annál kellemesebb hallgatni. Ez utóbbi célcsoportnak készülnek az úgynevezett mukbang videók, amelyek azzal, hogy készítőjük leül egy asztal elé, és videóra veszi, ahogy eszik, többmilliós nézettséget képesek generálni.

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy egy-egy hang hallatán szó szerint felállt a szőr a hátunkon, és legszívesebben elmenekültünk volna a hang forrása elől – legtöbbünknek a csámcsogás, a hangos nyelés is ilyen effekt. Vannak azonban páran, akik pont ezeket imádják! Ez az, amit kihasználnak és meglovagolnak több mint egy évtizede azok a távol-keleti tartalomgyártók, akik a létrehozták a „hangosanevős-videók" műfaját, azaz a mukbangot.

MUKBANG - MI az?

A mukbang a 2010-es évek elején indult Dél-Koreában, és azóta világszerte ismert, elterjedt és imádott trend lett belőle – írja az Origo. Nem egy videójuk hozott többmilliós megtekintést, de nem ritkák az 50 millió lejátszást generált felvételek sem.

A mukbang videók pofonegyszerű mintát követnek. A benne szereplő ember leül egy asztal elé és videóra veszi, ahogy eszik: szürcsöli a levest, rágja a ropogós falatokat, fújja a forró ételeket, kanalaz és nyel, az érzékeny mikrofonoknak köszönhetően pedig minden hangot felerősítve hallhatunk. 

A falást népszerűsíti?

Bár vannak olyan videók, amelyekben nemcsak az evés folyamatát láthatjuk, hanem azt is, ahogy az illető bevásárol, majd elkészíti a kajákat, és így betekintést nyerhetünk a dél-koreai és más ázsiai országok konyhájába, ám a legtöbb videóban az elfogyasztott ételek mennyiségén van a hangsúly, ami nem feltétlenül egészséges. A hirtelen, nagy mennyiségben (sőt akár forrón) elfogyasztott étel ugyanis nagy terhet jelent a szervezet, kiváltképp a gyomor és a bélrendszer számára, így bármennyire is csábítóak a mukbangok, otthon senki se egyen annyit, mint a videóban szereplő emberek.

Ha mélyebben érdekel az úgynevezett ASMR-videók műfaja, és a mukbang jelenség, olvasd el az Origo cikkét! 

(Forrás: origo.hu )

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss