Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Grillkolbászokat teszteltünk: ezeket érdemes venni kerti sütögetéshez

Az egyik legjobb nyári program a grillezés, főleg, ha ezt családdal vagy barátokkal ejtjük meg. Az alapanyag legtöbbször - a sörön kívül - a hús, amit különböző grillezési technikával készíthetünk el. A heti nagy teszt célpontja a grillkolbász, ebből ilyenkor nem szenvedünk hiányt, számtalan ízesítést és márkát találunk a boltok polcain.
ÉTTEREMBE MENNÉL? KAJÁT RENDELNÉL? ELŐBB OLVASD EL A HELYRŐL A MIT ETTEM MA KRITIKÁJÁT >>> 

Most kicsit az „amit megfogtunk elsőre” elvet követtük. Nincsen egységesség azon kívül, hogy mindegyiket grillre szánták. Elemzésük során azt figyeltük, hogy milyen az összhatás, mennyire ehető az adott termék.

Sága

A virslikirály brand a grillpiacra is bepróbálkozik. Pulykahús az alapja, ami kicsit eltér a hagyományostól, többnyire sertésből szokták a grillkolbászokat készíteni. Elkészítés után egy frankó ropogós réteg képződik rajta. Kóstolva tisztán jön a jellegzetes pulykahúsos ízvilág, amiben csak egy-egy pillanatig találkozunk a sajttal. Ez olyan, mint egy jobb pulykavirsli, csak grillezve.

Adatok: 250 gramm, mechanikusan lefejtett pulykahús 45%, pulykahús 14%, sajt 6%, 499 ft

ALKOHOLMENTES CITROMOS SÖRÖKET TESZTELTÜNK, ÍME A GYŐZTES! >>> 
Penny

Sok vékonyka fehérkolbászt találunk a csomagolásban. Illatra sokat nem árul el magából, de ha kóstoljuk, akkor tisztább képet kapunk róla. A sertéshús íze hirtelen berobban szánkba, amivel együtt érkezik a klasszikus bajor kolbászokat idéző fűszerezés is. A húsmassza helyenként kicsit csomós, de elrághatatlan darabokat nem találtunk benne. Az egész utóízében egyedül a fűszer próbálkozik, a hús meglepő módon elillan.

Adatok: 300 gramm, sertéshús 95%, 899 ft

Tesco

Nem aprózták el a Tesco tervezőasztalán a dolgot. Látványra olyan az egész, mintha egy husángra bacont tekertek volna fel. Irreálisan vastag virsli az alapja, amit folytonosan befed a bacon. Ezekkel a tekert dolgokkal lehet igazán jókat szórakozni, amikor forgatni szeretné az ember, hajlamos ledobni a husáng magáról köntösét egy apróbb mozdításra is. A sertésvirsli nem túl finom, az állaga és az íze is eléggé felejthető, egyedül a bacon tudja megmenteni egy pillanatig. Utóízében savanykás, de a szomorúbb, hogy a sajtnak szinte nyoma sincs.

Adatok: 500 gramm, sajtos sertés virsli 80%, sajt 12%, bacon 20%, 399 ft

TESZT! A DOBOZOS CSOKIFAGYIK KÖZÖTT EGY MINDENMENTESÉ AZ EZÜST! >>> 
Bogádi

Bármilyen jóérzésű emberből félelmet vált ki, amikor megpillantja a csomagolást. Valami megmagyarázhatatlan okból nem túlságosan bíztató. Ez akkor igazolódik be, amikor megkóstoljuk. Igazi húsipari hulladék. Ízre paprikás akar lenni, de olyan kesernyés, hogy ezt épelméjű ember a kutyájának sem adná szívesen. A héja hamar pattan, ami után szinte azonnal kiterül a húspép. Nem jó ez, és kész.

Adatok: 255 gramm, sertéshús 72%, 399 ft

Grill & Fun

Jókora kiszerelés ez is, amiben bajor kolbászok vannak szépen egymásba fűzve. Az illata alapján enyhe fűszerezést sejtünk, ami ha kóstoljuk, bizony rendesen felerősödik, mintha a köménymag szaladt volna meg igazán. A hús állagra és ízre is kifejezetten jó, de nem eléggé karakteres ahhoz, hogy a fűszerek felett hosszabb ideig győzedelmeskedjen.

Adatok: 400 gramm, sertéshús 95%, 749 ft

BBQ-TESZT: MEGTALÁLTUK A LEGFINOMABB BOLTI BARBECUE SZÓSZT! >>> 
Pikáns Griller

Van egy rejtélyes képessége, talán a látvány miatt emelik le sokan a polcról, ha akarják, ha nem. Pillanatok alatt elkészül, figyelni kell rá, mert hamar képes feketedni. A kérge pár másodperc után már ropogós lesz, ami mellesleg vastagon van fűszerezve. A belső átlagos, semmi extra nincsen a húsban. Picit pikáns, kicsit csíp, de összességében egészen korrekt.

Adatok: 250 gramm, 499 ft

Wiesbauer

Három különböző fajta kolbász került a válogatásba. Egy sajtos, egy pikáns és egy bajor szekció. Az első kellemesen sajtos, aminek ízében a sertéshúst annyira nem érezzük dominánsnak, talán a minimális mennyiségű marha kompenzálja, mindenestre érdekes. Állagra tömött, kellemesen ropog, ez a verzió ajánlott. A pikáns rokona már annyira nem meggyőző, állagra eléggé pépes, és a tesztalanyok többségénél a főzőkolbászt idézte meg inkább. A pikánsságra nagyon nem lehet mit mondani, mert nincs. A bajor hozza a kötelező fűszerességet annyi extrával, hogy ez állagra lazább.

Adatok: 360 gramm, sertés és marhahús 78%, ementáli sajt 3%, sajt 3%, 799 ft

TESZT! MAGUNK IS MEGLEPŐDTÜNK, MENNYIRE KÜLÖNBÖZNEK A ZÖLD TEÁS ICE TEÁK >>> 
Kaiser

Ez is a hármas elvet támogatja, ebbe került bajor, pikáns és sajtos kolbász. A fehér kolbász hozza ismét az elvártat, az íze annyira nem intenzív, ami igaz a fűszerezettségére is. Lágyan mozog szánkban, ez a könnyített verzió. A pikáns lehetne paprikás is, mivel az ízében leginkább azt érezzük dominánsnak. A sertéshúson is könnyedén átjut a paprika íze, korrekt összhatást nyújt ez is. A sajtos mégis a legjobb, mert a sajt mellett érzünk benne egy leheletnyi füstösséget is.

Adatok: 190 gramm, bajor grillkolbász: sertéshús 74%, pikáns grill kolbász: sertéshús 74%,
sajtos grill kolbász: sertéshús 70%, sajt 10%, 499 ft

Grill Party

Ez már olyan komplex, mint húsz évvel ezelőtt a 999 in 1 tetris. Négy különböző kategória került bele. A tekercset és a kolbászkákat megkülönböztetni leginkább csak állaguk/formájuk alapján lehet, ízükben nagy eltérés nem tapasztalható. Erős fűszerezettség és jó tömör állag jellemzi őket. Utóízükben erősödik fel inkább a sertés, az elején dolgozik a húsmentes aromasereg. A legérdekesebb a pakkban a Mini Bemer grill kolbász, ami sajtos és baconos is egyben. A bacon sós picit, de a még nagyobb pozitívum benne, hogy rendesen sajtosnak hat. Vágás közben kifakad belőle némi olvadt sajt, ami már-már csodával egyenértékű a többihez mérve. A mini sajtos ennél egy szinttel szolidabb, hiába csak 1%-al kevesebb a sajt, mégis egészen más élményt nyújt. A kolbászalap mindegyik esetben jól vizsgázott, ügyes.

Adatok: 450 gramm, Mini sajtos: sértéshús 75%, sajt 19%, Grill party tekercs: sertéshús 95%, Mini Bemer grill kolbász: kolbász 70%, sajt 20%, bacon 30%,
Grill kolbászkák: sertéshús 95%, 999 ft

FAGYITESZT BUDAPESTEN: GELARTO ROSA, LEVENDULA, FRAGOLA VAGY DAUBNER? >>> 
Sajtos Grillkolbász

Kicsit vaskosabb példányok ezek is, közelítenek a „bitang kolbász” szinthez. Nyersen az illata alapján csak a sertéshúst érezzük, mást nem igazán. Elkészítés után javul a helyzetünk főleg, ha meg is kóstoljuk. Megjelenik érezhetően a sajt, illetve marhahús is kapunk, pedig csupán 2% került bele. A háttérből megérkezik egy füstös aroma, ami kellemessé varázsolja az egészet. Nem nagy durranás, de amit vállal a leírás alapján, az megvan benne.

Adatok: 300 gramm, sertéshús 78%, sajt 13%, marhahús 2%, 599 ft

TESZT! VAN JOBB 3 IN 1 KÁVÉ, MINT A NESCAFÉ? >>> 
Ítélet

Mivel igencsak heterogén a mezőny, így szigorú sorrendet a héten nem hirdetünk. A fent tesztelt 10 fős csapatnál bőségesebb jóval a kínálat, de ezek közül, amit ajánlunk a Grill Party négyes fellépése, illetve a Kaiser hármas pakkja. A Pikáns Griller még érdekes lehet, de igazi húsélményt a töménytelen fűszer mellett ne várjunk.

A mezőny egyetlen igazi rémálma a Bogádi, ami tényleg rémes. A Tesco husángjánál a virslialappal van leginkább csak baj, ott a fura utóíz rontja el az összképet.

Ezek is érdekelhetnek

Friss