Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Teszt! Magunk is meglepődtünk, mennyire különböznek a zöld teás ice teák

A zöld tea szépen lassan a keleti világrész felől érkezve meghódította a nyugati régiót is, ma már minden boltban kapni teafüvet, filteres változatot vagy ezzel ízesített üdítőt. Utóbbiakat teszteltük.

Terjedését mi sem igazolja jobban, mint, hogy a klasszikusnak citromos és barackos ice teák mellett a polcokon bizony jó pár zöld teás üdítőt is találunk. Ahogy illik, ezekben sokszor csak nüánsznyi mennyiségben található valójában zöld tea, de a neve alapján legalább eladhatók.

Étteremtesztek >>> 

16 különböző üdítőt találtunk. Van köztük olyan, amit mézzel vagy naranccsal ízesítettek, de mivel ott a legendás zöld tea a hozzávalók listájában, így belefért a mezőnybe.

Ice Tea (Aldi)

Az illata alapján citromos irányba húz, de amikor megkóstoljuk, sokkal tisztább képet kapunk róla. Olyan, akár egy veszettül felvizezett limonádé, aminek adtak némi zöldtea-aromát. Nincsen túlcukrozva, ez mindenképpen pozitívum. Utóízében a lecsengő citrom és a picit furcsa aroma ízét érezzük, nem feltétlen repít minket egy teaházba.

Adatok: 0,5L, zöldtea kivonat 1,2g/l, 100 ml-ben 7,3 gramm cukor, 99 ft

TESZT! POZITÍVAN CSALÓDTUNK A ROSTOS NARANCSLEVEKBEN >>> 
Lipton

A bolti teák között az egyik nagy brand a Lipton. Illata alapján lehetne akár forrásvíz is, sokat nem sejteni belőle kóstolás nélkül. Kortyolgatva viszont megjön egy meglepően kellemes zöld tea irányzat, melynek kíséretében csupán egy nagyon halovány citromos beütést érzékelünk. Cukrosságról különösebben nem lehet beszélni, de szerencsére nem keserű azért az üdítő.

Adatok: 0,5L, zöld tea kivonat 0,14%, 100 ml-ben 6,8 gramm cukor, 229 ft

Spar

Mélyen szimatolva elsőre a citrompótlót idézi. Karakán, citromos illat, igaz fel is tüntetik a leírásában, hogy citromos üdítőitalról van szó. Kóstolva kimérten, de megrángatja arcunkat, üdítőnek talán túl citromos már. A zöld tea vonalból semmit nem tapasztaltunk, nagyon elvész a citrom mellett minden egyéb. Édességről nincsen szó, inkább savanykás az összhatás.

Adatok: 1,5L, zöldtea kivonat 0,2%, 100 ml-ben 7,0 gramm cukor, 199 ft

SZÉNSAVAS NARANCSITALTESZT: MEGTALÁLTUK A FANTA MÉLTÓ VETÉLYTÁRSÁT >>> 
Tea Party – Penny

Érdekes névválasztás, talán egy angol golfklub szegletében felcsigázhatja pár ártatlan ember fantáziáját, de a fiatalokat elsőre nehéz megfogni egy „tea party"-val. Szimatolva érezni a teát benne, nagyon jó! Kóstolva betoppan a citrom, de nem túlságosan hivalkodó szerencsére. A cukorból egy fél kanállal mehetne kevesebb is bele. A zöldteás élmény egy picit elvész, az illata alapján jobbra számítottunk.

Adatok: 1,5L, zöldtea kivonat 0,2%, 100 ml-ben 7,8 gramm cukor, 159 ft

Pölöskei

A mezőny egyetlen versenyzője, aki azért, mert zöld tea van benne, nem zöld színű flakonba került, hanem hagyományos áttetszőbe, színezék nélkül. Nagyon kellemes teás aroma árad belőle, ami picit a menzás élményeket eleveníti meg előttünk. Kóstolva megmarad ez az érzés, mindenfajta extra íztől mentes többnyire. Közepesen édes, de nem árt tudni, hogy édesítőszert tartalmaz. Szerencsére abból semmi galád utóíz nem szűrődik ki.

Adatok: 1,5L, zöldtea kivonat 0,1%, 100 gramm-ban 4,0 gramm cukor, 189 ft

TESZTELTÜK A CITROMOS ÁSVÁNYVIZEKET: TALÁLTUNK KÉT IGAZÁN JÓT! >>> 
Arizona

A csomagoláson egy részletet láthatunk abból, hogy milyen pompásan is fest egy japán cseresznyefa virágzása. A látvány hibátlan, de ennél sokkal fontosabb, hogy mi van benne. Nagyon csecse csomagolás ide-oda, de nincsen jó illata. Teát idéz nem vitás, de nem a legkellemesebb. Kóstolva sokat javul a helyzet, egy enyhén mézes, ám erősen zöld teás ízű üdítőt kapunk. Meglepően sokáig kitart íze, mintha duplán ütne.

Adatok: 0,5L, zöldtea kivonat 0,14%, méz 0,18%, 100 ml-ben 6,7 gramm cukor, 449 ft

Pfanner

Kicsit felturbózták, mivel citrom-kaktuszfüge ízesítést kapott. Illatozva nagyon édes, illetve az is kiderül, hogy olyan, mintha körtés lenne. Kóstolva is marad az édesség, de a körtés jelleg tovább erősödik. A teából egy árva pillanatot kapunk, leginkább a gyümölcs dominál az üdítő ízében.

Adatok: 0,5L, zöldtea kivonat 0,12%, 100 ml-ben 6,5 gramm cukor, 299 ft

TESZT: TALÁLTUNK KÉT IGAZÁN JÓ JEGESKÁVÉT! >>> 
San Benedetto

A csavart ebben az Aloe Vera adja. Masszívan ott dolgozik a varázsnövény jellegzetes illata, olyannyira, hogy a teának sok teret nem hagy. Kóstolva az elején egy kicsit a gagyi karácsonyi puncs ízét kelti, de később azért szerencsére kitisztul, és megjön a tea. Fokozottan édes, ami valahol az Aloe Verának is betudható. A nagy zöld teás katarzis ennél elmaradt.

Adatok: 0,5L, zöldtea kivonat 0,2%, 100 ml-ben 6,8 gramm cukor, 229 ft

Jana

Illatra sokkal inkább érvényesül benne a citrom, mint a zöld tea. Kóstolva ugyanez a helyzet, a citrom savanykás aromája sokkal bátrabb, mint a zöld tea próbálkozása. A meglepően kevés cukrot a kóstolás is bizonyítja, édesnek semmiképpen nem nevezhető az üdítő. Elvész a mezőnyben, sok egyediséget nem tud felmutatni.

Adatok: 1,5L, zöldtea kivonat 0,05%, 100 ml-ben 4,7 gramm cukor, 359 ft

KÓLATESZT! KIPRÓBÁLTUK A TIKKADT SZÖCSKÉT, ÉS MEGTALÁLTUK A COCA-COLA VETÉLYTÁRSÁT >>> 
Tesco

A termék nem a legsilányabb saját márkás, így bizakodunk. Az illata a tábori vécéillatosítót idézi meg az emberben, amitől minden előzetes bátorságunk odavész. Kóstolva kiderül, hogy egy kis citrom és nagyon sok víz felhasználásával készül. A zöld teának nyomát sem találjuk, kár ezzel eladni ezt a löttyöt.

Adatok: 1,5L, zöldtea kivonat 0,09%, 100 ml-ben 6,8 gramm cukor, 259 ft

Freeway

Az illatából kiérezni az édességet, de a teából sokat nem. Kóstolva marad az édeskés ízvilág, amihez jobban berobban a tea. Karakteres ízekről nem beszélhetünk, olyan érzést kelt, mintha duplájára hígították volna a gyár egyik sötétebb szegletében. Töményebben jobb lenne az egész.

Adatok: 1,5L, nem tudni mennyi zöld tea kivonat, 100 ml-ben 7,2 gramm cukor, 159 ft

A NAGY MÁLNASZÖRP-TESZT: A MINŐSÉGÉRT BIZONY FIZETNI KELL! >>> 
Tropical

Egészen hihetetlen adatokat lehet olvasni a leírásában. Illata kegyetlenül tolja az Aloe Vera aromát. Kóstolva tovább erősödik az élmény, és cserébe még pépesítve is kapunk a növényből, mivel darabok úszkálnak a folyadékban. Közepesen édes, de még kezelhető. A teás jelleg másodrangú benne, ezt végig a gyógynövény íze viszi. Érdekes, hogy mennyire erős ízekkel dolgozik.

Adatok: 0,5L. zöld tea kivonat 15%, Aloe Vera 20%, 100 ml-ben 8,0 gramm cukor, 419 ft

Tao

Ez is a cseresznye virágzását hirdeti csomagolásán. Nem spóroltak rajta, mert csurig töltötték az üveget, ami kibontásnál okozhat pár érdekes pillanatot. Illatozva olyan, mint bármelyik ásványvíz, semmi illata. Kóstolva sem akar megjönni az áhított teás lendület. Édesség semmi, csak egy nagyon kevés teaíz jelentkezik a sokadik másodperc elteltével.

Adatok: 0,5L, zöld tea főzet 97%, 100 ml-ben 3,4 gramm cukor, 460 ft

CSÚNYÁN ELBUKTAK A TESZTEN A BARACKOS ICE TEÁK, CSAK 2 KIVÉTEL AKADT >>> 
Nestea

Illatában a citrusos jelleg uralkodik végig, aminek van egy rejtett grépfrútos beütése is. Kóstolás során ugyanez az élmény, annyi eltéréssel, hogy az ízek sokkal intenzívebbek. A teának leginkább csak bottal üthetjük nyomát, ízben nem igazán találkozunk vele. Cukrosság semmi, olyan az egész, mintha hígítva lenne némileg.

Adatok: 0,5L, zöld tea kivonat 0,1%, 100 ml-ben 4,6 gramm cukor, 250 ft

iTea

Steve Jobs egészen biztosan büszke lenne erre a márkára. Illata alapján színtiszta menzateát idéz meg, amit a kondérban olykor pár óráig pihenni hagynak a konyhás nénik. Kóstolva sokat javul a helyzet, a zöldteaíz kitisztul, bár az édesség ugyanúgy megmarad, ami eléggé lehúzza végül az összhatást. Utóízében egy löket citromot is kapunk, hogy teljes legyen az örömünk.

Adatok: 0,6L, zöld tea kivonat 0,17%, 100 ml-ben 8,0 gramm cukor, 270 ft

A NAGY KAKAÓTESZT! VAJON MELYIK A LEGFINOMABB? >>> 
Pokka

Eredeti japán zöld tea, amit Szingapúrban gyártanak, hihetetlen szigorú eljárások alapján, mindezt megtudni a leírásból. Illata hozza az üres tea világát, ami kóstolva sem változik sokat. Egyértelműen érződik rajta, hogy ebben egy porszemnyi cukor sincsen, mivel a keserűség uralja végig. A zöld teát megtalálni benne, nincs azzal gond, de egy kicsit szokni kell ezt az arcmozgató ízvilágot.

Adatok: 0,5L, zöld tea 43%, 100 ml-ben 0,0 gramm cukor, 359 ft

Ítélet

Akárhogy is nézzük, elég nagy az eltérés a termékek között. A tea mellé számtalan egyedi ízesítést párosítottak, melyeket értelmesen összehasonlítani igencsak nehéz, de leginkább lehetetlen.

Ha a teára koncentrálunk, akkor a Pokka és a Tao néven futó termékeket vegyük. Nincsen bennük számtalan aroma vagy egyéb kémiai remekmű, tisztán csak a tea. Ebből kifolyólag cukormentesek, így a menzás vagy az ismertebb márkákon felnőtt társadalom tagjai ezeket azonnal keserűnek bélyegzik.

Aloe Veras üdítők közé a San Benedetto és a Tropical tartozik, melyek közül utóbbi egyértelmű fölénnyel nyeri meg a versenyt. Egészen extra élményt nyújt, hogy szürcsölés közben érezzük a növény pépesített darabjait.

A vadabb, nem túl kellemes élményt szolgáltató üdítők listáját a Spar és a Tesco sajátja tölti fel, ezeket akárhogy is forgattuk és ízleltük, sehogy nem akartak pozitív irányba indulni. Egy fokkal jobb az iTea, de a túlzó édessége elrontja sajnos. A Pfanner mintha dimenziót tévesztett volna, inkább a körtés üdítők között kellene szerencsét próbálnia.

A vegyesebb mezőnyből a jobbak köré sorolható a Lipton, az Aldi teája és az Arizona. Ezeknél megvan a teaíz, és elfogadhatóan édesek is.

A NAGY ŐSZIBARACKLÉ-TESZT! MELYIK IHATÓ, ÉS MELYIKET FELEJTSÜK EL ÖRÖKRE? >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss