Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gombás burgonyaágyon sült hal Fernel módra

60 perc
rafinált
megfizethető
4 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A halat megtisztítjuk, szárazra töröljük. A belsejét besózzuk, -borsozzuk, megcsepegtetjük citromlével, majd a kakukkfűágakat és a citrom héját a hasüregbe tömjük. Kívülről néhány helyen beirdaljuk, megsózzuk, olívaolajjal megcsepegtetjük, majd állni hagyjuk, amíg a gombás burgonyaágyat elkészítjük.
  2. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, vastagabb karikákra vágjuk, majd pár perc alatt előfőzzük. A kolozsvári szalonnát kockára vágjuk, majd egy kevés olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a felkarikázott póréhagymát, és folyamatos kevergetés-rázogatás mellett kissé megpároljuk.
  3. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, frissen őrölt borssal fűszerezzük, végül hozzáadjuk a szeletelt gombát. Nagyon gyengén megsózzuk, és kevergetés mellett kissé lepirítjuk. Hozzáadjuk a morzsolt fetát és a tejszínt, majd felforraljuk. Ízesítjük az aprított kakukkfűvel, petrezselyemmel és csilipehellyel. (Ha szükséges, óvatosan utánasózzuk, mert a kolozsvári szalonna és a feta is sós!)
  4. Az előfőzött burgonyakarikákat egy kivajazott hőálló tálba simítjuk, meglocsoljuk a tejszínes, fűszeres gombával, majd a tetejére fektetjük az előkészített halat. Előmelegített sütőben 180 fokon minimum 30 percig sütjük, majd grill alatt kicsit rápirítunk.

Megjegyzés

Fejedelmi, különleges étel; harmonikus, fűszeres ízvilág jellemzi. Bár kicsit munkás, és a mosogatni való is több vele, de ünnepi fogásnak érdemes elkészíteni. - Fernel

Ezek is érdekelhetnek

Friss