Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Erre figyeljünk, ha gazdaságosan szeretnénk üzemeltetni a hűtőt

Nem is gondolnánk, de a hűtőszekrény helyes használatával jelentősen csökkenthetjük az energiafogyasztásunkat. Mutatjuk, mi kell tennünk, hogy a pénztárcánkon is érezhető legyen a változás.

Ma már nincs olyan háztartás, ahol ne lenne hűtőszekrény. Sajnos a régebbi, korszerűtlen modellek szinte falják az áramot, így használatuk nem gazdaságos. A Fanny magazin összegyűjtött néhány tippet, hogyan tudunk energiát spórolni, miközben az ételek és italok hűtéséről is gondoskodunk.

Tartsuk kicsit melegebben

Sokan túl alacsonyra állítják a hűtő hőmérsékletét. Ha nincs a háztartási gépünkön energiatakarékos funkció, állítsuk be a hőmérsékletét 3-5 °C-ra. Nyáron ezt levehetjük 4 °C-ra, de télen bőven elegendő a 6 is. Nem érdemes ennél hűvösebbre állítani, mert csak feleslegesen fogyasztja az energiát.

A tűzhely mellé ne tegyük

Általános szabály, hogy a hűtőszekrényt ne tegyük külső hőforrás, például a tűzhely, a mosógép vagy a radiátor közelébe, mivel ezek működésekor keletkezett hő csökkentheti a kondenzátor és a kompresszor hatékonyság.

Hagyjuk szellőzni

A hűtőszekrény hátulja és a fal között legyen minimum 5-10 centiméter távolság, ezzel biztosítva a megfelelő szellőzést. A nem megfelelő levegőáramlás amellett, hogy gátolja a hő leadását, 10 százalékkal növelheti az energiafogyasztást. Ugyanígy a hűtő tetejét is jobb szabadon hagyni.

Ügyeljünk a szigetelésre

Rendszeresen ellenőrizzük az ajtó tömítését. Idővel a szigetelésen szakadások, repedések keletkezhetnek, ami miatt az ajtó nem záródik rendesen, és az apró réseken kiszivároghat a hideg levegő, ezáltal megnövekedhet az energiafogyasztás.

Gondosan csukjuk be az ajtót

A legtöbb típus sípolással jelzi, ha túl sok ideje van nyitva az ajtaja, de ezt nem érdemes kivárni. A meleg levegő néhány másodperc alatt is beáramlik, és ehhez a gépnek sok energiát kell felhasználnia, hogy visszahűtse magát. Ráadásul az ételeknek sem tesz jót a hőmérsékletingadozás, mert gyorsabban megromlanak. A legjobb, ha előre kigondoljuk, mit kell kivenni a hűtőből.

 Várjunk, hogy kihűljön az étel

Mielőtt betennénk az ételt a hűtőbe, hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön. A meleg vagy forró ételek megemelik a benti hőmérsékletet, aminek visszahűtéséhez több energiára van szükség. A meleg levegő a már bent tárolt ételekre sincs jó hatással, mivel felgyorsíthatja azok romlási folyamatát.

Tisztítsuk rendszeresen a kifolyó nyílást

Bár az automatikus fagyasztó leolvasztási rendszerrel, vagyis No Frost technológiával felszerelt hűtők nem igényelnek leolvasztást, érdemes évente legalább egyszer alaposan kitisztítani a hűtő hátsó falán található olvadékvíz-kifolyó nyílást, ami elvezeti a kiolvadt jeget, vagyis a vizet.

Küldjük el nyaralni

Ha hosszabb nyaralásra indulunk, érdemes bekapcsolni a kombinált hűtőszekrényen a vakáció üzemmódot. Ezzel takarékos üzemmódra állíthatjuk az üres hűtőt úgy, hogy közben a mélyhűtő zavartalanul működik tovább.

Pakoljunk bele szellősen

 A hűtőn belül nem egyenletes a hőmérséklet, ezért érdemes figyelni, mit hova pakolunk. A legtöbb készülékben kis ikonokkal is segítenek az élelmiszerek helyes elrendezésében. Pakoláskor arra figyeljünk, hogy a levegő keringetésére szolgáló nyílások ne legyenek elzárva.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

10 TIPP, HOGY EZREKET SPÓROLHASS A VÍZSZÁMLÁN!>>> 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss