A túrógombóc az egyik legnépszerűbb magyar desszert, mely akár önálló fogásként is megállja a helyét, hiszen nemcsak kalóriában, hanem fehérjében is gazdag, értékes táplálék lehet. A túrógombóc ráadásul nagyon könnyen variálható: készíthető mentesen (laktóz-, glutén-, sőt cukormentes változatban), de akár vegánok is fogyaszthatják, ugyanis a túrót könnyen helyettesíthetjük főtt kölessel, mely egy kis cukorral és citrommal ízesítve a megtévesztésig hasonlít a túróra.
Gáspár Bea ezúttal egy olyan túrógombócot tálalt a családjának, melyhez a kókusz és az áfonyaszósz ad extra ízt, nem mellesleg akár édesítőszerrel is készíthetjük.
Kókuszos túrógombóc, ahogy Gáspár Bea készíti
Hozzávalók:
- 5 db tojás
- 50 dkg túró
- 10 dkg búzadara
- 5 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- 20 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
- A túrót összekeverjük a csipet sóval és 4 csomag vaníliás cukorral.
- A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből a maradék 1 csomag vaníliás cukorral kemény habot verünk, a tojások sárgáját pedig hozzáadjuk a túrós keverékhez.
- A túróhoz hozzákeverjük a búzadarát és két marékkal a kókuszreszelékből (kb. 20 grammot). Végül beleöntjük a felvert tojáshabot, összedolgozzuk, és az egész masszát fél óráig pihentetjük.
- Egy edényben vizet forralunk, amíg nem kezd gyöngyözni. Nem szabad, hogy lobogjon a víz, mert akkor szétesnek a gombócok.
- A megmaradt kókuszreszeléket egy száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk. Ha már érezzük a kókusz illatát, zárjuk el és vegyük le a tűzről, nehogy megégjen.
- A túrós masszából gombócokat formázunk és a gyöngyöző forró vízben készre főzzük. Akkor lesznek készek a gombócok, ha feljönnek a víz tetejére. A kifőtt gombócokat megforgatjuk a pirított kókuszreszelékben. Áfonyaszósszal, csokiöntettel vagy tejfölös szósszal tálaljuk.
A receptet és a túrógombócról készült rövid videót megtalálod Gáspár Bea Instagram-oldalán.
Borítókép: Mindmegette