Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mais bitte! Így lesz tökéletes a főtt kukorica

A zsenge csöveken sorakozó roppanós, tejes kukoricaszemek rövid idő alatt megpuhulnak a fazékban vagy az izzó parázs fölött. Ha ennyit sem bírsz várni, próbáld ki a mikrós trükköt!

Fontos, hogy csemegekukoricát vegyél. A takarmánykukorica frissen leszedett zsenge csöveit is meg lehet főzni, de ez több keményítőt tartalmaz, mint a magasabb cukortartalommal rendelkező csemege fajta, ezért lényegesen hosszabb idő alatt puhul meg, és az íze sem olyan finom.

Vásárlási tanácsok

Kellemes illatú, telt, egészséges csöveket válassz, amelyeken rajta van a minél üdébb zöld színű héj (a csuhé), mert ez véd a kiszáradástól. Ne vásárolj, ha a szemek fonnyadtak, ráncosak, ha a bajuszszálak már nem selymesek és ha a csöveket takaró levelek sárgulnak, netán zörgősek, esetleg betegségre utaló barnás foltok mutatkoznak rajtuk!

Érdemes óvatosan széthúzni a leveleket és frissességi próbát végezni: az a cső jó, amelyiken könnyen bele tudod mélyeszteni a körmödet a szemekbe, és a nyomás helyén tejszerű fehér lé buggyan ki.

Otthon a friss csemegekukoricát a hűtőben se tárold 2 napnál tovább, mert sokat veszíthet kellemesen édeskés ízéből.

Tisztítás és darabolás

Távolítsd el a csuhét – a legfelső réteget dobd ki, a többi levelet tedd félre. Ezután szabadulj meg a bajuszszálaktól, majd egy éles késsel válaszd le a kukoricacsövek csúcsos végéről azt a részt, ahol nincsenek szemek, vagy nagyon aprók. Tetszés szerint a torzsa aljáról is levághatsz 1,5-2 cm-t.

A túl hosszú csöveket feldarabolhatod. Éles kést használj, és lehetőleg ne sértsd meg a szemeket. Elég, ha a pengével csak körbejelölöd a vágás helyét, majd kézzel kettétöröd a csövet.

Végül a csöveket és a félretett leveleket is mosd meg folyó víz alatt.

Főzési fortélyok

Béleld ki egy kellően nagy edény alját a félretett levelekkel. Rendezd el rajtuk a megtisztított, szükség esetén kisebb darabokra vágott kukoricacsöveket, majd takard be őket vékonyan a maradék csuhéval. Erre önts lassan annyi hideg vizet, hogy az egészet ellepje, és forrald fel közepes tűzön. Forrás után kapcsold lejjebb a tűzhelyt, fedd le az edényt és gyöngyöző vízben főzd tovább a kukoricát, ameddig szükséges.

Só nem kell a vízbe, mert kemények lesznek tőle a szemek. Takarmánykukorica esetén egy kevés cukrot tehetsz bele.

A csemegekukorica a zsengeségétől függően 10-35 perc alatt megpuhul. 8-10 perc főzés után szedj le a csövek végéről néhány nagyobb szemet, és kóstold meg. A takarmánykukoricát akár egy óra hosszat is főzni kell. Kóstolással vagy villa beleszúrásával ellenőrizd az állapotát.

A kellően megfőtt kukorica azonnal ehető. A későbbi fogyasztásra szánt csöveket a főzővízben hagyhatod, a teljesen kihűlteket pedig folpakba csomagolva a hűtőbe teheted.

Nagy szemű sóval forrón meghintve fenséges csemege önmagában, vagy pestóval és különféle fűszervajakkal feltuningolva. Továbbá kiváló alapanyag pl. leveshez, salátához, salsához és tócsnihoz.

Gyorsító trükkök mikróval

Az alábbi turbó módszerek csak kis mennyiséghez alkalmazhatók, de nem elvetendők, ha rád tör az azonnali ehetnék. A pontos elkészítési idő a készüléktől függ.

Az egyszerűbb módszer szerint a bontatlan csuhéjú 1-2 db csövet tányéron tedd be a mikróba, és hagyd, hogy maximális teljesítményen – 850 watton 3 percig – párolódjon a saját levében. Kesztyűben vedd ki, mert nagyon forró, és rácsra téve hagyd hűlni, mielőtt kibontod!

A másik módszerhez a megtisztított, esetleg feldarabolt kukoricát helyezd fedeles üvegtálba néhány levéllel együtt. Önts alá vizet, majd a lefedett jénaiban mikrózd 7-10 percig.

Tény, hogy így nem olyan finom, mint amikor vízben főzöd, de nem kell bekapcsolni hozzá a kánikulában pluszforróságot árasztó tűzhelyt, továbbá a munkahelyi mikróban is elkészítheted.

Grillezési tanácsok

A héjból kibontott csöveket könnyebb forgatni a forró rostélyon, ha rácsba zárod őket vagy a csutkájuknál meghagysz némi zöldet.

Grillezéskor a kukoricát tetszésed szerint fűszerolajokkal és -vajakkal kenegetheted, húsos vagy zöldséges nyársakra tűzheted, baconbe tekerheted, valamint alufóliába csomagolhatod.

A héjában grillezendő kukoricát a rostélyra helyezés előtt célszerű egy rövid időre vízbe áztatni, hogy a levelek megszívják magukat és ne égjenek szénné. Süsd a csöveket parázs fölött gyakran forgatva 20-25 percig, majd vedd le a grillről. Óvatosan vágd le a végüket és szabadítsd ki őket a csuhéból, végül tedd vissza őket egy negyedórácskára a füstös aroma kedvéért és hogy szép színt kapjanak.

A grillezett kukorica pompás köret steakhez, jól illik vegetáriánus grilltálakra és mexikói saláták alapja. Bolondítsd meg szószokkal, zöld- és egzotikus fűszerekkel! Az egyben sütött csöveket reszelt sajttal is megszórhatod.

KUKORICÁS RECEPTEK A MINDMEGETTÉN >>>

Grillezett kukorica receptek >>>

Még több tipp kukoricához >>> 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss