Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szőlős és olívás focaccia

MME MME
> 90 perc
rafinált
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • A bigához:
  • 50 dkg BL55 liszt
  • 2,5 dl víz
  • 5 dkg érett kovász vagy 2 gr élesztő
  • A tésztához:
  • 50 dkg BL80 liszt
  • 7,5 dkg érett kovász vagy 15 gr élesztő
  • 4,5 dl víz
  • 3 dkg só
  • 1 marék olívabogyó
  • 1 marék szőlő
  • rozmaring

Elkészítés

  1. Kidagasztjuk a bigát és legalább 24 órát pihentetjük letakarva, egy kiolajozott tálban, a hűtőben.
  2. A bigát a vízzel, a liszttel és a kovásszal/élesztővel sima tésztává dagasztjuk, majd 15 percet pihentetjük. Hozzáadjuk a sót és magas fokozaton kidagasztjuk, nagyjából 8 perc alatt. Olajozott tálban, letakarva, legalább 1 órát pihentetjük.
  3. A tésztát olajjal átkent deszkára (kb. 40x25 cm) fektetjük és ujjbeggyel, finoman széthúzzuk, vigyázva a pihentetés során kialakult buborékokra. Elfelezzük és sütőpapírral bélelt sütőlapokra fektetjük. Ekkor nyomkodjuk bele a feltétet: olajbogyó-rozmaring és szőlő-rozmaring kerül rájuk, majd 30 percet pihentetjük.
  4. Megszurkáljuk, hogy ne hólyagosodjon fel túlságosan, majd durva szemű sóval megszórjuk. 260 fokra előmelegített sütőben, 20 perc alatt megsütjük.
  5. A sütőből kivéve tovább dekorálhatjuk rózsára hajtott, levegőn szárított sonkával, sós-borsos, citromos kakukkfűvel ízesített mascarponéval. Forrón tálaljuk.

Videó! Szabi, a pék segítségével így készítheted el a focacciát>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss