A lisztet a sóval egy nagyobb tálba szitáljuk. A közepébe mélyedést fúrunk, és beleönjük a langyos vizet és az olajat, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Összegyúrjuk, és robotgéppel dagasztjuk. A megdagasztott tésztát egy tiszta ruhával letakarva, meleg helyen 40-45 percig kelesztjük (vagy addig, amíg a duplájára nem dagad).
Közben egy 32x37cm-es tepsit vékonyan kiolajozunk. A megkelt tésztát a tepsibe borítjuk, és a kezünkkel óvatosan a tepsi méretére húzzuk/nyújtjuk, figyelve, hogy nagyjából egyenletes vastagságú legyen mindenhol. Ezután az ujjainkkal kis gödröket nyomkodunk bele. Megszórjuk a nagyszemű sóval és a rozmaringlevelekkel, majd letakarva további 20 percig pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Meglocsoljuk olívaolajjal a tészta tetejét, és kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Tetszőleges darabokra vágva kínálhatjuk.
A tetejére tehetünk más ízesítőket is: pl. szárított paradicsomot, olajbogyót, hagymát, paradicsomot, különböző sajtokat, sőt használhatunk gazdagon a feltétekből, (akár egy pizzánál) és nagyszerű falatoznivaló lesz belőle.
A focacciát darabokra vágva és keresztben kettévágva szendvicsekhez is használhatjuk.
Ha vékony, hosszúkás rudakra vágjuk, akkor mártogatósokhoz is jól jön. - gasztrogabo
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!