Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Te melyik fagyit szereted? Készülj, jönnek az új ízek!

Évről évre megjelennek a fagyi kínálatban újabb és újabb ízek, azonban az örök klasszikusokat egyik sem tudja letaszítani a trónról: a csoki, a vanília és a citrom mindannyiunk számára az örök szerelem.

Február végén azonban a szakemberek kiválasztották az idei szezon új fagylalt ízeit. A Manna Ice 2024-es ízeinek megálmodója Pataki János és Baricza Sándor, a legendás Pataki cukrász család tagjai, akiknek szenvedélye, szakértelme a fagylalt.

Így változnak a trendek

„Az új ízek közül a szilvás gombóc fagylalt aratta a legnagyobb sikert, magasan nyert a kategóriájában, de az olyan új ízek, minta pop-corn, zéró grapefruit is ízlettek a közönségnek. Számomra mindig nagyon izgalmas kalandozás újabb és újabb ízeket megálmodni, majd megalkotni. Biztos vagyok benne, hogy 2024-ben a hagyományos ízek és ízkombinációk mellett számos újdonsággal találkozhatnak majd azok, akik az elkövetkezendő hónapokban a desszertek királynőjére a fagyira vágyakoznak. Annak, aki jó fagylaltot akar készíteni a globális és hazai trendeknek megfelelően rendkívül sokféle követelményt kell szem előtt tartania. A természetes alapanyagokra való törekvés ezt a szektort is elérte, így háttérbe szorultak a különböző porok és aromák felhasználásával készült termékek, helyettük a valódi gyümölcsre és a minél természetesebb összetevőkre helyeződik a hangsúly. Emellett már nem képzelhető el fagylaltos pult úgy, hogy ne találjanak benne számukra megfelelő terméket a növényi alapú, vegán étkezés követői, a különböző étel intoleranciával élő emberek, vagy éppen azok, akik diétájukba beilleszthető finomságra vágynak” – mondta Pataki János.

5000 éve nyaljuk

Feljegyzések szerint a fagylalt elődjét már ötezer évvel ezelőtt is ismerték Kínában, ahol hóval, tejjel és gyümölcsökkel készítették a magasabb rangú polgárok. Sőt, olyan történelmi nagyságok, mint Néró császár, XIV. Lajos vagy éppen hódító Nagy Sándor is rabjai voltak ennek a jeges édességnek.

Először feltehetően a párizsiak számára nyílt lehetőség arra, hogy egy kávéházba betérve fagylaltot is kérhessenek kávéjuk mellé, majd az ipari forradalom idején megkezdte hódító útját szerte a világban. A 19. század végére már számos kávéház kínálatában szerepelt, ami tovább növelte népszerűségét.
A fagyi Magyarországra érkezését az osztrákoknak köszönhetjük, akik a 18. század közepén ismertették meg a magyarokat a hűsítő finomsággal. A gombócos változat előállításának módszere az olaszok nevéhez fűződik, míg a pálcikás jégkrémeknek az Egyesült Államok az őshazája.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss