1918. szeptember 24-én, Szent Gellért napján nyitotta meg kapuit a hotel, ami alig egy hónaposan már bekerült a történelem forgatagába, hisz’ az „őszirózsás forradalom” idején, 1918. októberében katonai célokra vették igénybe, majd a tanácsköztársaság bukása után Horthy főhadiszállásává vált. Az első világháború után azonban megtalálta „eredeti szerepét” és pazar belső tereivel, gyönyörű kilátást biztosító teraszaival rögvest a fővárosi társasági élet központjává vált.
Ez időben írta be magát a szálló a gasztronómia nagykönyvébe is. A szálloda éttermeit ugyanis már a kezdetektől a főváros jeles szakembereinek adták bérbe. 1927-től pedig nem másnak, mint Gundel Károlynak ítélték oda a bérleti jogokat. Tevékenységének, melyet húsz éven át gyakorolt, nagy része volt abban, hogy a Gellért Szálló felzárkózott a világ grand hoteljeinek sorába, és előkelő rendezvényei Európa-szerte újságcikkek témái lettek. Ahogy a szálloda históriája leírja, a Gellért Hotelben született meg Gundel Károly három híres étele is:
- a fogas Rothermere
- a bakonyi gomba
- a pittsburgi borjúborda
De két cukrászkülönlegesség is híressé vált az itt készültek közül, az egyik az alkoholba áztatott szárított gyümölcsökkel készülő Posztobányi puding (Gellért puding), valamint a csokoládékrémmel és rumos meggyel töltött Gellért tekercs.
1918-ban - az elegáns éttermek mellett egy egyszerűbb, nyáron a kirándulókat, télen a környékbeli polgárokat kiszolgáló éttermet is terveztek, az épül szállodába. A Gellérthegy felőli sarkon készült étterem – saját külső bejárattal – olcsóbb volt az emeleti elegáns termeknél és szalonoknál, s a kínálatát is az egyszerűbb ételek jellemezték. Akkor azonban még nem volt külön konyhája, így az emeleti étteremből hozták le az elkészült fogásokat a pincérek. A rendeléseket tehát a hotel szakácsai teljesítették a többivel azonos alapanyagokból és minőségben. Gundel Károly egy vonzó polgári étteremmé fejlesztette a sörözőt is, megnyitva az épület előtt annak teraszát is.
Tudtad? Először a Gellért szobáiban találtak minibárt a vendégek!
A szálloda ma is őrzi a vendéglátás tradícióját. A sörözőben, a panoráma kilátással büszkélkedő étteremben és a kávézóban is egyedi, jellegzetes fogásokkal és hangulattal várják a vendégeket. Legyen szó kézműves sörről, házi tortácskákról, zongoraszóról, vagy Márton napi lakomáról.