Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezért kell átmosni a rizst főzés előtt

default user icon
MME
A rizs átmosása főzés előtt legalább olyan megosztó kérdés, mint a tészta leöblítése főzés után. Ez utóbbiról már kiderült, hogy tilos, kérdezz csak meg egy olasz háziasszonyt! Hosszú mamma mia lesz a válasz. De hogy a rizst miért kell leöblíteni, sőt hosszabb ideig áztatni, azt az ázsiai konyha szakértőitől tudtuk meg.

Ha azt gondolod, hogy a rizsben lehetnek darabos szennyeződések, például rizshéj, amiket érdemes átöblíteni, nos, ez is egy lehetséges válasz, de nem ez a legfőbb ok, hogy miért kell a rizst átmosni a főzés előtt. Igazából a felesleges keményítőt távolítjuk el ezzel a rizsszemekről, így a végeredmény könnyű pergős lesz. Ezt akkor is érdemes megtenni, ha ragacsos rizst szeretnél főzni, mert a lemosott rizs főzése közben is kifő a megfelelő állagot adó keményítő.

Így mosd át a rizst

Öntsd egy szűrőbe a kívánt mennyiséget és tartsd hideg folyóvíz alá enyhén rázogatva, legalább egy percig. Az elején a rizshéjakat és törött rizsszemeket mosod ki belőle és az opálos víz mutatja, hogy a felesleges keményítő is távozott. Addig tartsd a víz alá, amíg a lefolyó víz áttetsző, tiszta lesz.

Mikor kell áztatni a rizst?

Kínai recepteket követve gyakran látjuk, hogy a szakács áztatja a rizst. Ezzel nemcsak a főzési időt csökkenti, hanem a rizsben felhalmozódott arzént is igyekszik „kivonni”. Az áztatáshoz is át kell mosni a rizst a fent leírt módon, majd fél órára hideg vízben hagyni.

Hogy kerülhet mérgező arzén a rizsbe?

Nos, a rizs más gabonafélékkel összehasonlítva több arzént szív fel a talajból. Egyes források szerint az Indiából, Pakisztánból vagy Kaliforniából származó basmati rizs kb. fele mennyiségben tartalmaz arzént, mint a többi rizsfajta. A barna rizsben 80 százalékkal több lehet az arzén, mint az ugyanolyan típusú fehér rizsben. Ez amiatt lehetséges, mert az arzén a rizs külső rétegében szívódik fel, ezt pedig a fehér rizs esetében eltávolítják.

Forrás: Martha Stewart

Ezek is érdekelhetnek