Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezért együnk csírákat és mikrozöldségeket!

Az egészségtudatos étkezés hívei már régóta fogyasztanak csírákat és mikrozöldségeket. Ezeknek a szuperélelmiszereknek a vitamin- és az ásványianyag-tartalma sokkal magasabb, mint a kifejlett zöldségeké. Érdemes hát megismerni őket és beépíteni az étrendünkbe.

A csírákat és mikrozöldségeket nem csak a boltban vehetjük meg, de mi magunk is termeszthetjük otthon, még kert sem kell hozzá, csak néhány olyan eszköz, amely minden háztartásban fellelhető – írja a Fanny magazin.

A csírák a hajtás magból, gyökérből és a szárból állnak, míg a mikrozöldségeket gyökérzet nélkül szüreteljük. A mikrozöldeket talajszerű ültetőközegben, fényes helyen, alacsony páratartalmon növesztjük, reggel-este locsoljuk. A csíráztatáshoz ezzel szemben a magokat egy éjszakán át vízben áztatjuk, majd lecsepegtetjük, és egy csíráztatásra alkalmas edénybe tesszük. A magok csírázása párás, fényszegényebb helyen történik. Reggel és este leöblítjük. És hogy miért érdemes ezzel bíbelődni? Mert a csírák és mikrozöldségek koncentráltan tartalmazzák azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, amelyek a kifejlett növényben fellelhetők. Kiváló forrásai az A-, B-komplex, C, D, E és K-vitaminnak, kalciumnak, magnéziumnak, foszfornak, káliumnak, nátriumnak és szilíciumnak.

Miért jók a csírák?

  • Búzacsíra: Immunerősítő hatású, lassítja az öregedést, csökkenti a koleszterinszintet. A benne lévő klorofill segíti a vér oxigénszállítását, egyensúlyban tartja a vérnyomást és a vércukorszintet. Segíti az emésztést, gyulladásgátló és baktériumölő hatással is rendelkezik.
  • Lencsecsíra: Kiváló vas-, magnézium-, cink-, és króm forrás. Magas a fehérje és rosttartalma. Gátolja a vércukorszint hirtelen megemelkedését, így fogyasztása előnyös inzulinrezisztencia és cukorbetegség esetén.
  • Hagymacsíra: Antiszeptikus, fertőtlenítő hatású, erősíti az immunrendszert. Csökkenti a koleszterinszintet és a gyulladásokat. Méregtelenítő hatása is régóta ismert.
  • Retekcsíra: Természetes antibiotikus, méregtelenítő és immunerősítő hatással bír. Légzőszervi megbetegedésekben elősegíti a nyálka oldódását, tisztítja a légutakat, a húgyvezetéket, húgyhólyagot, vesét, enyhe vizelethajtó tulajdonsággal rendelkezik. Magas foszfortartalma révén elősegíti a bőr tisztulását, pattanásos bőr gyógyulását támogatja.
  • Mungóbabcsíra: Magas folsavtartalma segíti a koleszterin anyagcserét. Jó rost forrás, támogatja a vastagbél működését, a vércukorszint szabályozást, segíti az emésztést.
  • Brokkolicsíra: erősíti az immunrendszert, védik a szívet, a tüdőt. Hormonrendszer szabályozó hatása is van, pozitívan befolyásolja az ösztrogén és tesztoszteron metabolizmusát.

Ezért egyél mikrozöldségeket!


A mikrozöldségek ugyanolyan mennyiségben tartalmazzák a tápanyagokat, mint a csírák – valamennyiben negyven-ötvenszer annyi vitamin van, mint a már kifejlett növényben.

  • Napraforgó: Igazi vitaminbomba! Tartalmaz B1-, B2, D és E-vitamint, fehérjéket, esszenciális zsírsavakat, nyomelemeket, foszfort, káliumot, folsavat, kalciumot és vasat. Csökkenti a koleszterinszintet, a vérnyomást, a vércukor-szintet. Meghűlés és láz ellen is fogyasztható. Nagy segítség a fogyásban.
  • Zöldborsó: Sok benne a C- és B-vitamin, magas a kalcium- és magnéziumtartalma, melyek a csontoknak és idegrendszernek fontosak. Csökkenti a magas vérnyomást, gyógyítja az izmokat, az érrendszeri betegségeket is.

Ajánljuk még:

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss