Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készíts ételfestéket otthon, természetes alapanyagokból

default user icon
MME
Ha célod az egészségtudatos életmód, akkor jó, ha tudod, hogyan kerüld el a mesterséges adalékanyagokat, például azokat, amelyek az ételfestékben lehetnek. Helyettük mutatjuk a legszuperebb természetes ételfestő gyümölcsöket és zöldségeket!

Egy sütemény vagy torta igazán jól mutat, ha színes mázzal vonjuk be, vagy színes piskótalapok közé kerül a krém, de ha megnézzük az ételfestékek címkéjén az összetételi listát, hamar elmehet a kedvünk az efféle mókától. Szerencsére vannak olyan gyümölcsök és zöldségek, amik természetes módon megszínezik a desszertet, sőt, az ízélményt is fokozzák.

Így készíts ételfestéket otthon

A friss gyümölcsök és zöldségek, illetve porított változatuk egyaránt alkalmas az ételek festésére, legyen szó színes piskótáról vagy krémről. Egyre több boltban kaphatók például a liofilizált gyümölcsök, és őrölve, por formában is bevásárolhatunk a legtöbb alapanyagból. Érdemes beruházni néhány csomagra, hiszen ezek a gyümölcs- és zöldségporok kiváló smoothie-alapok is egyben, és értékes vitaminok forrásai. A következő színeket állíthatjuk elő belőlük.

  • Rózsaszín: Rózsaszínűre festeni az ételt legkönnyebben eperrel és málnával tudjuk. A friss gyümölcsöt passzírozzuk át egy szűrőn, hogy a magokat felfogjuk, és a pirosas lét keverjük a tésztához vagy a krémbe. Ezzel gyümölcsös, savas ízt is adunk a süteményünknek. Használhatunk liofilizált epret vagy málnát porrá őrölve, csak figyeljünk, hogy csomómentes legyen a végeredmény.
  • Piros: Friss cékla levével könnyen pirosra festhetünk bármilyen piskótát vagy krémet, de céklaport is használhatunk erre a célra. A főtt cékla emellett a sütemény tésztájába is kerülhet, így egy kis extra vastartalommal turbózhatjuk fel a desszertünket.
  • Narancssárga: Ehhez a szintén porított változatban is kapható sárgarépa a legjobb megoldás, de például egy répatorta esetében a nyers zöldség is lehet színezőanyag. A répa édeskés aromája sok sütemény ízéhez passzol.
  • Citromsárga: Egy csipet sáfránnyal vagy kurkumával elérhetjük, hogy ragyogó napsárga legyen a piskótánk vagy a krémünk. A fűszerek íze nem befolyásolja jelentősen a desszertünket, de ha az ízlésünk úgy kívánja, tegyük édesebbé.
  • Zöld: Egyaránt kiváló alapanyag a matcha tea és a por is, tökéletes bizonyíték erre a matcha teás tiramisu
  • Lila: A friss áfonyát az eperhez és a málnához hasonlóan passzírozzuk át egy szűrőn, vagy egy kevés vízzel fel is forralhatjuk, és gyümölcsszószként is adhatjuk a tésztamasszába vagy a krémhez. Az áfonya is plusz gyümölcsös ízt ad a süteménynek.
  • Barna: A legkézenfekvőbb a csokoládé és a kakaópor, de a kávé is barnásra festi a desszerteket. Az édességek így még különlegesebb ízt kapnak, persze nem mindennel kombinálhatóak ezek az ételszínező alapanyagok, de egy tortakrém például csakis extra csokisan az igazi.

 

Íme a mi kedvenc „festett” süteményeink

CÉKLÁS CSOKITORTA MASCARPONEHABBAL>>> 

CSOKOLÁDÉS-MÁLNAHABOS MINITARTE>>>

 

RÉPATORTASZELET MASCARPONÉS KRÉMMEL>>>

  

TRIPLACSOKIS TORTA SÜTÉS NÉLKÜL>>>

 

 Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss