Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ételek, melyeket azonnal száműznöd kell az étrendedből - 2. rész

Aszalt gyümölcs, diétás italok, puffasztott rizs, granola - azt gondoltad, hogy ezek egészségesek? Cikksorozatunkban összegyűjtöttük azokat az ételeket, melyeket - a jó hírük ellenére - mindenkinek száműznie kellene az étrendjéből. Újabb 6 tiltólistás étel következik.

Cikksorozatunk első részében  bemutattunk 6 egészségesnek hitt ételt, melyeket - a jó hírük ellenére - mindenkinek száműznie kellene az étrendjéből. Íme a következő 6 tiltólistás étel.

 1. Diétás szénsavas italok

Azt már mindannyian tudjuk, hogy a szénsavas italok, mint pl. a kóla, a legegészségtelenebb üdítők közé tartoznak magas cukortartalmuk miatt. De mi a helyzet a diétás, cukormentes változatukkal? Hiába kalóriamentesek, tele vannak vegyszeres hozzávalókkal és mesterséges édesítőszerekkel, melyek ugyanúgy elhízáshoz vezetnek. 

2. Aszalt gyümölcsök

Akárcsak a friss gyümölcsöket, az aszalványokat is mértékkel fogyasszuk! A gyümölcsökben található fruktóz ugyanis az aszalás során koncentráltabbá válik, így már kis mennyiségű aszalvánnyal is rengeteget juttatunk belőle a szerevezetünkbe. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb boltban kapható aszalt gyümölcs ráadásul még egy csomó hozzáadott cukrot is tartalmaz, így ezeket végképp érdemes elkerülni.

3. Gyümölcslevek

A dobozos - és sokszor a frissen facsart - gyümölcslevek néha talán semmivel sem bizonyulnak jobb választásnak, mint egy doboz kóla. A legtöbb gyümölcslének olyan magas a cukortartalma, hogy bármely cukros, szénsavas üdítőitallal egyenértékűnek tekinthetők, emellett pedig általában fruktózsziruppal is tele vannak. Persze a gyümölcs szuper lenne, hiszen rostokban gazdag, szervezetünk számára értékes tápanyagokat tartalmaz, ám sokszor a helytelen préselési folyamat következményeként vagy a boltban kapható, feldolgozott gyümölcslevek magas cukortartalma mellett a gyümölcs jótékony hatásai elenyészőek.

4. Puffasztott rizs

A puffasztott rizs - alacsony kalóriatartalmának köszönhetően - az elmúlt években nagy népszerűségnek örvendett a diétázók kötében. Pedig magas glikémiás indexe miatt rendesen megdobja a vércukorszintünket egy-egy tallér elfogyasztása. Gyors éhségcsillapító, ám amilyen hamar elűzi éhségérzetünket, az olyan hamar vissza is tér, és 1-2 órán belül újra falatozni támad kedvünk. 

5. Konzerv gyümölcsök

Az aszalványokhoz és a dobozos gyümölcslevekhez hasonlóan a gyümölcsök konzerves változatától is érdemes óvakodni. A gyümölcskonzervek kukoricasziruppal és töménytelen mennyiségű cukorral tartósított élelmiszerek, ráadásul nem csak a lé, amiben állnak szuperegészségtelen, hanem maga a konzervdoboz is. Az ilyen tárolási formához használt konzervek vagy műanyagok általában BPA tartalmú anyagokból készülnek, ami szintén veszélyes az egészségünkre nézve.

6. granola

Azt gondoltad a granoláról, hogy egészséges reggeli a fogyókúrás időszakban? Ki kell, hogy ábrándítsunk: ez a ropogós, zabpelyhes finomság a diétázók ellensége. Ha óvni szeretnéd az alakod, sajnos le kell mondanod róla. Mintegy 597 kalóriát tartalmaz csészénként - ehhez jön még a 28 grammos zsír- és 24 grammos cukortartalom, így egy kiadósabb granolareggeli akár 1000 kalória fölé is szökhet. Vannak persze kevésbé cukros fajtái, de jobban teszed, ha maradsz a hagyományos zabpehelynél, amit rengetegféleképpen ízesíthesz kedvedre, vagy pedig házilag  készíted el kedvenc granoládat

A 9 LEGEGÉSZSÉGESEBB ÉTEL, AMIBŐL SOKKAL TÖBBET KELLENE ENNED! >>> 

MÉG TÖBB EGÉSZSÉGGEL, EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁSSAL KAPCSOLATOS ÍRÁS >>> 

DIETETIKUSUNK TÁNÁCSAI >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss