Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Erre figyelmeztet a katasztrófavédelem, ha nem szeretnék a tűzoltókkal karácsonyozni

default user icon
MME
Az ünnepi időszakban több időt töltünk a konyhában, hiszen szeretnénk finom falatokkal kényeztetni a családot. De a főzés nem csak kellemes időtöltés, hanem veszélyes és komoly munka is, figyelmeztet a Katasztrófavédelem. A tűz keletkezése szempontjából ugyanis a konyha az egyik legkockázatosabb helyiség.

"Évente mintegy 400 lakástűz keletkezik csak amiatt, mert balul sikerül egy-egy sütés-főzés, pedig ezek az esetek nagyon könnyen megelőzhetőek lennének" – mondta el a Mindmegettének Mukics Dániel tűzoltó őrnagy korábban. 

Tűzhelyen felejtett étel

Tűz, olaj, víz. Ezek nem egy recept hozzávalói, sokkal inkább ezzel a kombóval okozhatunk még nagyobb kárt a konyhánkban. A legtöbb (tűz)esetben ugyanis a tűzhelyen felejtett étel, leginkább az olaj gyullad meg. Az emberek ilyenkor ösztönösen vízzel próbálják oltani a tüzet, ami a szakemberek szerint a legrosszabb megoldás, soha ne tegyük! Az égő olajba jutó víz ugyanis azonnal gőzzé alakul, és szétveti a lángokat az egész konyhában, azok égési sérüléseket, és komoly tűzkárokat okozhatnak. Az ok egyszerű: a víz sűrűsége nagyobb az olajénál. Amikor az égő olajba a vizet beleöntjük, az az edény aljára süllyed, vagyis az olaj alá. A magas hőmérsékletű olaj hatására a vízből pillanatok alatt gőz keletkezik, amely már jóval könnyebb az olajnál és robbanásszerűen tör ki az edényből.

Mit tehetünk?

A Katasztrófavédelem szakemberei a következőket javasolják:

  • A tűzhelyen készülő ételt soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
  • Tartsunk készenlétben egy tűzoltó készüléket a konyhában!
  • A kenyérpirító, a kávéfőző és a főzőlap környékén ne legyen éghető anyag, érdemes hőálló alátétet használni!
  • Ne engedjük a gyerekeket sütés, főzés közben a nyílt láng közelében játszani!
  • A meggyulladt olajat, zsiradékot soha ne próbáljuk vízzel oltani! Helyette egy fedővel vagy vizes konyharuhával takarjuk le azt, miután lehúztuk a tűzhelyről!
  • Ha úgy ítéljük meg, hogy képesek vagyunk a tüzet eloltani, akkor haladéktalanul kezdjünk neki! Kevesen tudják, de az ilyen esetet is be kell jelenteni! Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a lángokat egyedül el tudjuk fojtani, azonnal értesítsük a katasztrófavédelmet a112-es segélyhívó telefonszámon!

Gulyás László őrnagy, szolgálatparancsnok a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság posztjában elmondja és meg is mutatja, mire figyeljünk:

 

Ajánljuk még:


 


 

Ezek is érdekelhetnek