Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hogyan? 1,5 kiló eper növényenként? Bizony, nem lehetetlen

Ma már a legmodernebb technológiáknak köszönhetően nem lehetetlen az sem, hogy palántánként akár 1,5 kg eper teremjen. De hogyan lehet ezt a nagy mennyiséget elérni?

Tavaly egy észak-európai család 1,5 kg-os terméshozamot produkált az évelő Malling Ace eper fajtából. Ezt a bámulatos mennyiséget az úgynevezett Hydroponic Systems „Evolution” függőrendszer alkalmazásával érték el. A titok: a legmodernebb technológiák mellett az epret felfüggesztve, termőtalaj nélkül termesztik – írja az agroforum.hu. 

A cég szakemberei szerint ez a páratlan termésmennyiség annak köszönhető, hogy a növényt megfelelő sűrűségben, és szigorúan ellenőrzött körülmények között kell termeszteni. Ezek a legfontosabb alapszabályok ahhoz, hogy minden egyes palánta tökéletesen fejlődhessen.

Hogyan ültesd balkonládába?

Amennyiben te is kedvet kaptál az epertermesztéshez, akkor az alábbi tanácsokat érdemes megfogadnod, hogy neked is bő termésed legyen nyárra, még akár az erkélyen is. Olyan helyet kell biztosítani az eper számára, ami napos-félárnyékos, de nem huzatos, és arra is figyelj, hogy tűző nap se érje.

Ezután vásárold meg a palántákat, a balkonládát és a virágföldet, amibe keverhetsz tőzeget, biohumuszt vagy akár kevés homokot is.

Figyelj arra, hogy kisebb méretű edényekbe csak 1-2 tövet ültess (egy 20-25 cm széles cserépbe egy eperpalánta fér el), majd alaposan öntözd meg őket.

És bár folyamatosan gondoskodni kell az öntözésről, a pangó vizet egyáltalán nem szereti.

A termés növekedéséhez szükséges tápanyagokat pedig rendszeres tápoldatozással tudod biztosítani – ezt elegendő 10 naponta megismételni.

Milyen fajták közül válogathatsz?

  • Az egyszertermők késő tavasztól kora nyárig bőségesen hozzák terméseiket.
  • A folytontermőket tavasztól őszig szüretelheted.
  • Az erdei szamócák is tavasztól őszig hozzák apró, de ízletes terméseiket.

Borítókép: Northfoto

Ajánljuk még: 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek