Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Eltűnhet a banán! Gyorsan mutálódó gomba pusztítja az állományt

A banán igazi energiabomba, az egyik legtáplálóbb gyümölcsünk, edzés előtt vagy után, vagy akár reggelire is tökéletes. Ezért riasztóak a hírek azzal kapcsolatban, hogy talán már nem sokáig élvezhetjük sem az ízét, sem az áldásos hatásait.

Amikor almán, körtén kívül már nem nagyon találni idénygyümölcsöket a boltokban akkor örülünk csak igazán annak, hogy van banán! Persze nem csak ősszel és télen fogasztjuk előszeretettel ezt a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, szupertápláló déli gyümölcsöt, hanem egész évben. Ezért rémes még belegondolni is, hogy néhány év múlva akár teljesen el is tűnhet az életünkből a banán – ugyanis a teljes állományt kihalás fenyegeti egy kiirthatatlannak tűnő gombabetegség miatt - írja a Ripost.

 

A banánpusztító panama-kór

Az úgynevezett Panama-betegség nem újkeletű, évtizedek óta küzdenek világszerte, de csak az elmúlt években harapózott el annyira a fertőzés, hogy veszélybe kerülhet a világ teljes banánállománya. A betegséget okozó gomba, a Tropical Race (TR4) a talajban terjed, és ahogy a banáncserje felveszi a talajból a vizet,vele együtt a kórokozó is bekerül a keringési rendszerébe. A levelei megbarnulnak, a szár belülről elrohad, a gyümölcs deformálódott, barna lesz. 

A betegség eddig több, mint húsz országban jelent meg, és a korábban népszerű banánfajtát, a Gros Michelt szinte teljes mértékben kiirtotta, és egy másik, eddig ellenálló fajtán is kimutatták az azóta sajnos mutálódott TR4-et, így immár a Cavendish banánültetvények is veszélyben vannak.

A kutatók gőzerővel doloznak a probléma megoldásán: most egy olyan, genetikailag módosított Cavendish banánfajtát próbálnak kiemesíteni, ami rezisztens a TR4-re. Ez, bár a kórokozó mutálódást nem akadályozza meg, a banán, és így mi is, némi időt nyerhetnénk vele szemben.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss