Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem barnul meg a banán, ha így tárolod

default user icon
MME
A banán az a gyümölcs, amihez itthon az év bármely szakában hozzájuthatunk. Így nem csoda, hogy ez az egyik legnépszerűbb természetes vitaminforrás, ráadásul káliumban és magnéziumban is igen gazdag. Azonban van egy bosszantó hátránya is; az egyik pillanatban még érett, a másikban már teljesen megbarnult. Ha téged is zavar ez a probléma, akkor most eláruljuk az ellenszerét!

A szakértő szerint minden a banán kiválasztásánál kezdődik. Molly Siegler, a Whole Foods Market munkatársa azt javasolja, hogy vásárlásnál törekedjünk arra, hogy vegyes érettségi szinten lévő banánokat válasszunk. A tökéletesen érett már azonnal fogyasztható, míg a zöldebb tovább eláll, így ráérünk néhány nap múlva megenni.

Ha tárolásra kerül a sor, akkor arra kell figyelnünk, hogy tartsuk távol a többi gyümölcstől, kiváltképp az almától, hiszen az felgyorsítja a banán érési folyamatát a belőle felszabaduló etiléngáz miatt.

Jó megoldás még a banán érésének lassítására, ha hűtőbe tesszük. Hidegebb körülmények között ugyanis az érésének kémiai folyamata lelassul, fagyasztása során pedig teljesen megáll. Utóbbi esetben hónapok után is kiváló smoothie készíthető a belőle.

Ha a körültekintő tárolás ellenére is bebarnul a banán, akkor se dobd ki, hiszen ez mindössze annyit jelent, hogy keményítőtartalma cukorrá alakult. Egyéb banános receptekhez, mint például fagylalthoz, banánkenyérhez és más egyéb desszertekhez kiváló ebben az állapotában.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss