Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Meg szoktad mosni a banánt evés előtt? Nem hiszed el, mennyi baktérium lehet rajta

default user icon
MME
Egy szakértő szerint nemcsak azokat a zöldségeket és gyümölcsöket kellene megmosni, amiket héjjal együtt fogyasztunk, hanem azokat is, amiket meghámozunk, megpucolunk!

Ha paradicsomról, almáról vagy uborkáról van szó, szinte mindenki kérdés nélkül megmossa ezeket a fogyasztás előtt. A vastaghéjú gyümölcsök és zöldségek esetében azonban már nem ennyire egyértelmű a helyzet, hiszen sokan úgy gondolják, felesleges megmosni azokat, mivel úgyis meg lesznek pucolva.

A szakértő szerint a vastaghéjú gyümölcsöket is meg kell mosni!

A vastaghéjú gyümölcsök közé tartozik a banán, az avokádó, a narancs és a mandarin is, és a szakértő szerint ezeket is meg kell mosni evés előtt, még akkor is, ha a héj végül a kukában landol!

"Azokat a termékeket, amelyeknek héja van, tiszta folyó vízzel kell megmosni, még akkor is, ha azt tervezzük, hogy kidobjuk. Ez a biztonságos élelmiszer-kezelés legjobb gyakorlata, hogy minimalizáljuk a héjon lévő szennyeződések vagy mikrobák átjutását a belsejében lévő gyümölcsre, amelyet fogyasztani tervezünk" – idézi a Pénzcentrum Tamika Sims, a Nemzetközi Élelmiszer Információs Tanács élelmiszer-technológiai kommunikációs vezető igazgatójának szavait.

Milyen baktériumok lehetnek a vastaghéjú gyümölcsökön?

A banán-, narancs- vagy avokádóhéjon könnyebben megtapadnak a baktériumok, mint a puhább héjú gyümölcsökön és zöldségeken. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal például mintát vett egy avokádóról és a gyümölcs héján kimutatható volt a lisztéria és a szalmonella is. Ha tehát nem mossuk meg fogyasztás előtt ezeket a vastaghéjú gyümölcsöket, akkor a gyümölcshúsra könnyen átkerülhetnek a betegséget okozó baktériumok.

Hogyan mossuk meg a vastaghéjú gyümölcsöket?

A gyümölcsök megmosásához elegendő a tiszta folyó víz, nem kell extra vegyszert használni, főként nem szabad szappant, mosogatószert, mosószert, fehérítőt vagy fertőtlenítőszert bevetni. Ha úgy érezzük, hogy a csapvíz nem elég, akkor higított ecetes oldattal permezettük le a vastaghéjú gyümölcsöket, majd mossuk át folyó víz alatt. Az ecet elpusztítja a baktériumokat és nem hagy kellemetlen szagot sem.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek