Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Elképesztő! Ha így takarítasz, megbetegítheted magad

default user icon
MME
Van, aki szeret takarítani, és van, aki gyűlöli ezt a házimunkát. Örömmel vagy sem, időnként a nagytakarítást is muszáj elvégezni. Gondoltad volna, hogy a suvickolás káros lehet az egészségre? Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat, amiket a jövőben jobb, ha elkerülsz!

Felkavarod a port

Ha már takarítottál könyvespolcot vagy régóta üresen álló szobát, tudod, hogy a felszálló portól bizony beindul a tüsszentés-sorozat. A porra sokan allergiások, az asztmásoknak pedig kész rémálom a belégzése. A George Washington Egyetem kutatói vizsgálatukban arra jutottak, hogy az egészségre káros mennyiségben találhatók a vegyi anyagok a porban. Ezek az anyagok a hormonzavaroktól kezdve az asztmán át egészen a rákig mindenféle betegség kiváltói lehetnek. Azért, hogy elkerüld a por lenyelését és/vagy belégzését, gyakran törölj port vagy ami még jobb: porszívózz rendszeresen. Takarítás közben a felülről lefelé stratégiát, azaz kezd a portalanítást a mennyezettel és a magas polcokkal, a szekrények tetejével és így haladj lefelé, a padlóig.

Ugyanazt a szivacsot használod mindenhez

Maguk a tisztítóeszközök is könnyedén baktérium- és gombatenyészetté változhatnak. Ezek aztán a rongyról vagy a szivacsról a ház minden pontjába eljuthatnak. Ezt megelőzheted, ha a konyhában, a fürdőszobában és a wc-ben is külön tisztító szivacsot, kendőt használsz. A legegyszerűbb, ha minden vizes helyiségbe más színű törlőruhát használsz: így biztosan nem fogod őket összekeverni.

Rossz sorrendben haladsz

A baktériumok keresztszennyeződését megelőzheted, ha betartod a takarítás megfelelő sorrendjét. Először tisztítsd meg a kevésbé szennyezett dolgokat, és a legpiszkosabbat hagyd utoljára. Egy fürdőszobában például a pult vagy a szekrények eleje kevésbé szennyezett, mint például a mosdókagyló. Így takaríts az egész lakásban: kezdd a legtisztább helyiségében és fejezd be a munkát a legpiszkosabb helyen.

Illatos tisztítószereket használsz

Lehet, hogy a kedvenc tisztítószered finom virágillítú, de sajnos ez egy sor egészségügyi problémához vezethet. Az illatosított termékek ugyanis gyakrabban okozhatnak migrént, asztmás rohamot, légzési nehézséget, szédülést, görcsrohamot, hányingert, irritálhatják a szemet és a bőrt. A legjobb, ha illatmentes tisztítószereket vásárolsz.

Erős tisztítószereket használsz

Egyes tisztítószerek maró hatásúak, ami azt jelenti, hogy nagyon magas vagy nagyon alacsony pH-értékük van, ami veszélyes lehet a bőrre. Kerüld azokat a termékeket, amelyek kénsavat és nátrium-hidroxidot tartalmaznak. Ilyenek általában az erős zsíroldók, a lefolyótisztítók, a WC-tisztítók. Használj kíméletesebb tisztítószereket, hidd el, azok is el tudják végezni a "piszkos munkát".

Kevered a klórt és az ammóniát

Aranyszabály takarításkor: soha ne keverj össze klóros és ammóniás tisztítószert! Akkor ugyanis olyan gáz szabadul fel, amely belélegezve mérgező. Jó megoldás, ha a klórtartalmú fehérítő helyett oxigénest használsz.

Nem szellőztetsz

Portörlés, porszívózás, felmosás közben szellőztess otthonodban, így folyamatosan kering a tiszta levegő. Ha teheted, vidd ki a szabadba a bútorokat, szőnyegeket: az UV-sugarak természetes antibakteriális hatását érdemes kihasználni.

Körkörös mozdulatokkal törölgetsz

Körök helyett cikkcakkban vagy „S” alakban tisztítsd a felületeket, hogy elkerüld a baktériumok terjedését. Amikor ugyanis körkörös mozdulatokkal törölgetsz, csak leszeded a szennyeződéseket, majd vissza is teszed oda, ahonnan pár másodperccel korábban felszedted.

Nem várod meg a hatóidőt

A baktériumok makacs jószágok, a tisztítószereknek nem véletlenül van hatóidejük. Ha idő előtt lemosod, a terméknek nincs ideje, hogy lebontsa a szennyeződéseket és elpusztítsa a baktériumokat. Időt takaríthatsz meg, ha először a legszennyezettebb felületeket permetezed be, és amíg hat, a többi felületet is befújod.

Kihagysz egyértelmű dolgokat

Sokszor egy takarítás során csak olyan helyekre, dolgokra koncentrálsz, amelyeket ritkán mosol vagy törölsz át és figyelmen kívül hagysz olyan felületeteket, amelyeket naponta többször is megérintesz. Rendszeresen töröld le a kilincseket, a villanykapcsolókat vagy a fiókok fogantyúit.

Nem követed a használati utasítást

Hiba azt gondolni, hogy te már mindent tudsz: ha egy új tisztítószert veszel, mindig olvasd el a használati útmutatót! Kövesd a gyártó által javasolt adagolási és hígítási utasításokat! Ha többet használsz, nem feltétlenül fogsz jobb eredményt elérni, ráadásul a vegyszerek magasabb koncentrációban az egészségre ártalmasak lehetnek.

Túl sok vegyszert használsz

Nehéz ellenállni a reklámok csábításának, de akkor is ragyogóan tiszta lehet az otthonod, ha nem veszel tisztítószereket, hanem a háztartásban megtalálható anyagokból magad készíted el azokat. Az ecet, a szódabikarbóna és a citrom csodákra képes. Felejtsd el a bútorápolókat: az olívaolaj és a citrom keveréke táplálja, ápolja és védi a fa felületeket.

Megerőlteted magad

A takarítás nehéz fizikai munka, és ha nem vigyázol magadra, annak akár sérülés is lehet a következménye. A túl nehéz tárgyak emelése vagy a helytelen emelés hátfájást okozhat; leeshetsz a létráról, székről és izomhúzódás, ficam vagy törés lehet a mutatvány vége. Ne kockáztass feleslegesen, kérj segítséget, ha szükséged van rá, és tarts szünetet, ahányszor csak szükséged van pihenésre!

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss