Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesznek még egészségesebbek a grillezett ételek

default user icon
MME
Nyáron a hétvégék nagy része általában a szabadtéri sütés-főzésről szól, és akár a grillsütő vagy a tárcsa, akár a bogrács kerül elő, néhány elv betartásával finom és egyúttal egészséges fogásokat tálalhatunk.

A grillezés alapvetően az ételek egyik legegészségesebb elkészítési módja, hiszen nem bő olajban, panírozva sütjük a húsokat és zöldségeket, hanem kevés zsiradék felhasználásával, bunda nélkül. Már ezzel is sokat teszünk testünk jóllétéért, de ha még szigorúbb étrendet kell követnünk, vagy csak biztosra mennénk a nyári formát illetően, akkor még egy-két apróságra oda kell figyelnünk.

Így válasszuk ki a megfelelő húst a grillezéshez

Hiába hagyjuk el a lisztet és a zsemlemorzsát, ha nehezen emészthető, zsíros húsfélét választunk a grillezéshez. Törekedjük inkább a soványabb húsok fogyasztására, mint a csirke, a pulyka, de akár a hal is jó választás lehet. A grillezésre szánt húsokat  puhává, omlóssá és igazán ízletessé tehetjük a megfelelő fűszerekkel, vagy ha valamilyen különleges pácban érleljük elkészítés előtt. Még egészségesebb lehet a végeredmény, ha például a felkockázott csirkemellet zöldségekkel felváltva nyársra húzzuk, és úgy sütjük meg.

Házilag készített saláták és öntetek

A grillhúsok mellé remek köret a saláta. Ez lehet egy könnyű nyári káposztasaláta, de a krumplisaláta, sőt a friss zöldsaláta is jó választás. Azonban ennek is megvannak a „buktatói”, ugyanis a majonézes alapú verziók vagy a bolti salátaöntetek nem épp a legegészségesebb választások. Szerencsére könnyedén megoldható a probléma, mindössze pár helyettesítő hozzávalóra van szükség; és a zöldsaláta öntetét is elkészíthetjük mi magunk. A káposzta-, krumplisalátában a majonézt részben vagy egészben kiválthatjuk zsírszegény tejföllel vagy görög joghurttal, a zöldsaláta pedig kaphat egy citrusos-olívás vagy balzsamecetes dresszinget. Így a nem kívánt összetevők miatt sem kell aggódnunk, mert pontosan tudni fogjuk, mit tartalmaz az általunk készített étel.

Joghurtos káposztasaláta recept >>> 

A grillkolbászok hatalmas választéka

A grillkolbászt házilag helyettesíteni már nehezebb, ezért a vásárlás során kell körültekintőnek lennünk. Mindig figyelmesen olvassuk el a megvenni kívánt termék összetevőinek listáját, különös figyelmet fordítva a zsírtartalomra és a só mennyiségére. Ha ez a két érték túl magas, válasszunk inkább másik készítményt. Óriási különbségek lehetnek az egyes gyártók termékei között, és a grillezni való kolbászok esetében tényleg igaz, hogy érdemes lehet a prémium minőségűt választani, még ha többe is kerül.

Pikáns grillkolbász recept >>> 

Mi a helyzet az alkohollal?

Nos, az italozás elkerülhetetlen velejáró a kerti grillpartiknak, és ebben nincs is semmi kivetnivaló. Mindaddig, amíg mértéket tudunk tartani. Pár pohár sör vagy hideg fröccs nyilvánvalóan nem fog megártani, de ne vigyük túlzásba az alkoholfogyasztást. Erre szuper trükk, ha az alkoholt nem alkoholos itallal felöntjük, ezzel nemcsak a szeszesital-bevitelt csökkentjük, hanem mutatós kis koktélokat szürcsölgethetünk. Nem árt, ha arra is figyelünk, hogy egy-egy ital után vizet is fogyasszunk, ezzel hidratálva a szervezetünket – amiért másnap nagyon is hálásak leszünk. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss