Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

4 tipp, hogy tökéletes legyen a grillezett hús

default user icon
MME
A hús biztonságos grillezése, a finom végeredmény látszólag egyszerű feladat, de ne feledjük: senki sem születik grillmesternek. Segítünk, hogy igazán ízletes húsok készüljenek akár az első alkalommal is.

A húsok grillezésénél a legfontosabb szabály, hogy mindig tartsuk szem előtt, milyen hús kerül a grillre. A négy leggyakoribb, legkedveltebb húsféle sütéséhez adunk most négy-négy tippet. Próbáljátok ki mindegyiket, hogy még finomabb és omlósabb legyen az eredmény.

Ha szárnyast grillezünk...

Érdemes szárnyast grilleznünk, ha bűntudat nélkül szeretnék falatozni, hiszen a csirke és a pulyka húsa zsírban szegény. Ráadásul az előkészület sem hosszadalmas, hiszen pár órás pácidő is elegendő, nem beszélve, hogy sokféleképpen fűszerezhető és hamar átsül.

  • Válasszunk pulyka- vagy csirkemellfilét, csirkeszárnyat, de bátran próbálkozhatunk a kacsa- és libacombbal is. Utóbbiakat elég megsózni, megborsozni, és 15 perc alatt készre süthetjük, de természetesen pácot is készíthetünk. Pácoláskor a húsokat tegyük üvegtálba, és néhány óráig hagyjuk pihenni. A páchoz ne adjunk sót, mert az kivonja a húsból a vizet: közvetlenül a sütés előtt sózzunk inkább. A szárnyasok pácolásához használhatunk mézet, mustárt, magyaros fűszereket és persze mediterrán fűszerkeveréket is.
  • Az esetleges inakat, nagyobb zsírereket vágjuk át, hogy ne rántsák össze a húst.
  • Szárnyas hús sütésénél a kíméletes sütés a lényeg: közepes hőfokon süssük át a húst. 190-230 fok közötti hőmérséklet az ideális.
  • Egyenletesebben sül át a hús, ha lehajtjuk a grill tetejét. Ha nincs, egy fejjel lefelé fordított grilltálca is megteszi.

… és ha sertést sütnénk a grillen

Leggyakrabb a sertéstarjára esik a választásunk, nem véletlenül: zsírban bővelkedő hús, ezért nem szárad ki könnyen. Grillezhetjük egyben vagy szeletbe, göngyölve és töltve is. Nem szükséges pácolni, hiszen akkor sem szárad ki, ha csak friss fűszerekkel ízesítjük.

  • Egyben hagyott tarja esetében irdaljuk be a húst több ponton, hogy a fűszerek a mélyebb rétegekbe is eljussanak.
  • A magyaros és mediterrán fűszerek is jól illenek a tarjához. Őrölt pirospaprikát, sós vagy cukros fűszerkeverékeket ne használjunk a páchoz - a paprika könnyen megég és megkeseríti a húst, a só ás a cukor vizet von ki a húsból, és könnyebben kiszárad.
  • A grillt, ha már forró, kenjük meg vékonyan olajjal. Ne a legmagasabb hőfokra tegyük a hideg húst, mert hamar kiszáradhat a külseje, de belül nyers maradhat. Kb. 10-10 percig süssük minden oldalát, és ha már átsült, utána pirítsunk rá.
  • Csontos hús esetében figyeljünk arra, hogy a csont körüli részek nehezebben sülnek át.

Ha marhát választunk

  • Ízletes, laktató a grillezett steak marhahús, a grillételek királya. A legfontosabb, hogy mindig friss húst pácoljunk be, ne egy korábban lefagyasztott húst válasszunk.
  • A hússzeleteket kb. 3-4 centi vastagra vágjuk és irdaljuk is be, hogy ne „pöndörödjön” fel a hús széle és a fűszerek is a rostok mélyebb rétegeibe is eljussanak.
  • A pácolás kötelező! A legjobb, ha legalább 6 órán át pácolódik a hús, de akár egész éjszaka is állhat a finom, fűszeres krémben. A páchoz semmiképp se keverjünk sót, mert a marha nagyon érzékeny hús, könnyen kiszárad.
  •  Kb. 200 fokon kezdjük el sütni a húst. Ha véresen szeretjük, akkor 4-6 perc a sütési idő, majd megfordítva süssük tovább még kb. 4 percig. Ha közepesen, akkor 6-8 perc, majd kb. 6 perc még, ha pedig teljesen átsütve, akkor 9-10, illetve 9 perc a sütési idő.
  •  A forgatáshoz ne használjunk villát, mert a szurkálástól távozik a finom nedvesség belőle, és nem lesz szaftos a hús.

És végül, ha halat kívánunk

Nemcsak finom, hanem egészséges is: nem terheli meg a gyomrot, így tényleg mindenkinek ajánlott. Grillezhetünk tengeri vagy folyami halat, a választás tényleg csak ízlés kérdése. Érdemes egész hallal kezdeni: nagyon finom az aranydurbincs, a pisztráng vagy a sügér, de a legkedveltebb talán a szeletelt lazac mindközül.

  • Bármilyen halat választunk, fontos, hogy alaposan kenjük le olajjal, hogy ne ragadjon a puha halhús a rácshoz. Az egészben sütött hal ezért is jó: a bőr segít egyben tartani a húst.
  • A hasüregbe mehet citrom és zöld fűszerek, pár csepp olaj vagy ízletes fűszervaj: utóbbitól könnyebben átsül a hal belseje.
  • A halat legegyszerűbb spatulával vagy csipesszel mozgatni a grillen, így biztosan nem esik szét.
  • Hogy mikor jó a hal? Ha teljesen fehér és csak a teteje nyers, opálos, akkor megfordíthatjuk a halat. Ha könnyedén elválik a grillrácstól, szinte biztos, hogy már kellően átsült.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek