Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 tipp, hogy karácsonykor is egészségesen tudjunk étkezni

A karácsony a legtöbb családban egyet jelent az evéssel: különféle sütemények, mártások, húsfélék, köretek és egyéb finomságok kerülnek az asztalra, amelyek ugyan rendkívül ízletesek, nem jellemző rájuk, hogy egészségesek. Bár a rokonlátogatások megnehezítik a helyzetet, karácsonykor sem kell lemondanunk arról, hogy egészségesen étkezzük, és ehhez csupán néhány szabályt kell betartanunk!

Mit eszünk karácsonykor?

A hagyományos karácsonyi ételek jellemzően nem nélkülözik a zsírt és a cukrot, így a pár napos ünnepet általában jelentős kalóriatöbblettel zárjuk. Bár a sok húsféle gondoskodik a megfelelő mennyiségű fehérjéről, az elkészítési módoknak köszönhetően így sem sorolható feltétlenül az egészséges ételek közé. Kivételt képezhet ez alól a hagyományos halászlé, ami önmagában nem kalóriadús étel, ám ha kenyeret fogyasztunk hozzá, már az előétellel megkezdjük a túlevést és a szénhidrátok gyarapítását. A különböző húsételek gondoskodnak róla, hogy aminosavak is kerüljenek a szervezetünkbe, azonban ez nem elég az egészséges étkezéshez.

5 tipp az egészséges karácsonyi étkezéshez

Karácsonykor nem kell feltétlenül lemondanunk a finom falatokról annak érdekében, hogy egészségesen táplálkozzunk. Bár vannak szabályok, amiket érdemes betartani, könnyedén összeállíthatunk egy karácsonyi menüt úgy is, hogy az egészségen van a hangsúly. Akár vendégségben is van arra lehetőségünk, hogy kerüljük a szénhidrátban gazdag ételeket, ugyanis jellemzően bőséggel van étel az asztalokon, így össze tudjuk válogatni azt, ami laktató, finom és egészséges.

Húst hússal? Miért ne?

Ha azt halljuk, hogy valaki húst eszik hússal, a habzsolás juthat eszünkbe, holott ez az élelmiszer gazdag aminosavakban, míg szénhidráttartalma alacsony, így a húsevés nem egészségtelen táplálkozási forma. Ha zöldségféléket vagy rizst fogyasztunk hozzá, attól sem kell félnünk, hogy a krumpli által felesleges kalóriákat viszünk be.

Kenyér nélkül?

Egy átlagos magyaros étkezés nélkülözhetetlen eleme a kenyér. Egy karácsonyi étkezés során a halászlétől kedve a töltött káposztán át a húsételig bezárólag mindenhez tudnánk kenyeret enni, nem is gondolván arra, hogy csupán ezzel a rossz szokással mennyi plusz szénhidrátot viszünk be szervezetünkbe. Egy szelet kenyér ugyan nagyon jólesik az ételhez, sőt, ki is tunkolhatjuk vele a tányért, inkább szokás, mint valódi igény, így ha egy kicsit odafigyelünk, nem nehéz lemondani róla. Ha kihagyjuk a kenyeret az étkezésekből, nem fogjuk annyira nehéznek érezni a gyomrunkat a nap végére.

Nagy kanállal!

Kenyér nélkül a töltött káposzta sem a hizlaló és egészségtelen ételek sorát gyarapítja, hiszen nem tartalmaz olyan sok zsiradékot, ráadásul a káposzta C-vitaminban gazdag, legyen az édes vagy savanyú, így ebből az ételből bátran szedhetünk akár többször is! Vendégségben is gyakori étek, így sértődés sem lesz abból, ha csupán a kenyeret utasítjuk el, hiszen a főételt jóízűen elfogyaszthatjuk.

Ponty jó lesz!

A hal az egyik leggyakoribb étek a karácsonyi asztalnál, legyen szó levesről vagy rántott halról. Ez utóbbi kevésbé szerencsés, hiszen az olajban sült ételek megterhelik a gyomrot, ráadásul koleszterinben is gazdagok, így ha mi készítjük, inkább a párolás vagy a bunda és zsír nélküli sütés mellett döntsünk! Ugyan a fűszeres ételeket sem sorolják a legegészségesebbek közé, halászlé esetében bátran használjunk fűszerpaprikát, ugyanis ezáltal is hozzájuthatunk a C-vitaminhoz. A levesben felhasznált sok-sok hagyma szintén javunkra válik, ugyanis kiváló immunerősítő!

A hal az egyik legjobb módja annak, hogy energiát, aminosavakat és jófajta zsírokat vigyünk be a szervezetünkbe. A jól elkészített hal kifejezetten egészséges étel, annak ellenére, hogy a halászlé alapanyagául szolgáló ponty a zsírosabb halak táborát erősíti.

Ezt süsd ki!

Az egyik legnagyobb veszélyforrás a karácsonyi asztalnál kétségkívül a sütemény, hiszen ember legyen a talpán, aki ellen tud állni az édes sütemények csábításának. Ha mi magunk készülünk, akkor használhatunk cukormentes kekszet, mely morzsájára aprítva kiváló alapanyaga lehet a keksztekercsnek vagy a kókuszgolyónak is. Cukor helyett mézet és banánt is használhatunk ízesítésre, ezáltal vendégségbe is vihetünk belőle akár kínálni, akár saját részre, ily módon gondoskodva arról, hogy egészséges ételekkel vészeljük át az ünnepeket.

A folyadékbevitel is fontos!

Akárcsak bármely más napon, karácsonykor sem feledkezhetünk el a megfelelő folyadékbevitelről. Egy átlagos napon ez jellemzően kimerül a víz- és teafogyasztásban, ám ünnepekor óhatatlanul előkerül az alkohol valamely formája. Ha a száraz vörösbor mellett döntünk, immunrendszerünk is hálás lesz érte, nem csak hangulatunk.

Az egészséges étkezés a mindennapokban is odafigyelést igényel, hát még karácsonykor! Ha elkötelezettek vagyunk, kis odafigyeléssel éppen úgy kivehetjük részünket az ünnepi menü fogyasztásából, mint bárki más, anélkül, hogy bármilyen hiányérzetünk lenne.

Ezek is érdekelhetnek

Friss