Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így tehetsz a változókori plusz kilók ellen!

default user icon
MME
A változókorban hamar feltűnik nekünk, hogy hiába eszünk ugyanannyit, mint korábban, mégis sunyi módon felkúsznak azok a fránya kilók. Lépjünk ellene!

Ebben az időszakban a hormonjaink furcsa játékot játszanak velünk, amely hatással van a hangulatunkra, az alvásunkra, és bizony az alakunkra is. Utóbbit főként az ösztrogénszint csökkenése okozza, ezt tovább fokozza, hogy az anyagcserénk is jelentősen lelassul, hajlamosak vagyunk arra, hogy az eddiginél kevesebbet mozogjunk, hiszen sokkal fáradtabbnak érezzük magunkat. Na, de innen szép győzni! Vegyük fel a harcot a plusz kilókkal!

1. lépés: Együnk Kevesebbet és mást

Mivel nagyjából 200 kalóriával kevesebb kalóriát égetünk el a napi tevékenységeink során, kevesebb ételre is van szükség, de ez még önmagában nem elég. Fontos, hogy mostantól alaposan megválogassuk, mi kerül a tányérunkra. A fehér liszttel készült péksüteményeket cseréljük le teljeskiőrlésű, rozsos termékekre, de kipróbálhatunk olyan alternatívákat is alapanyagként, mint a zabliszt vagy a hajdinaliszt. Ezeket sokkal könnyebben emésztjük meg, alacsonyabb a kalóriatartalmuk, viszont magasabb a rosttartalmuk, ezért hamar eltelítenek minket, és az emésztésünknek is kifejezetten jót tesznek. A reggeli szendvicset is lecserélhetjük cukormentes zabkására, hajdinakására, vagy ihatunk egy nagy pohár friss, vagy fagyasztott zöldségekből és gyümölcsökből készült smoothie-t. Ezzel pótolhatjuk a szervezetünk számára szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat is. Az ebéd elkészítésénél is tartsuk be a legfontosabb alapszabályt: a tányér felén csak zöldség legyen, a másik felén pedig hús és egy kevés basmati rizs, quiona, vagy durumbúzából készült bulgur.

2. lépés: Elégítsük ki a szükségleteinket!

Adjuk meg a szervezetünket azokat az ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat, amelyekre mostantól még nagyobb szükségünk van. Ide tartozik a kalcium, melynek felszívódását elősegíti a D-vitamin, annak hasznosulását pedig a magnézium, ezért ezt a hármat mindenképpen együtt kell a szervezetünkbe juttatni. Ezek sokat tesznek a csontjaink erősségéért, épségéért. Ezért együnk minél több sovány túrót, joghurtot, zsírszegény sajtot, mákot, szezámmagot, tökmagot, tojást és aszalt fügét. Ha eddig hanyagoltuk a halfogyasztást, akkor itt az ideje, hogy bevezessük az étrendünkbe, és hetente egyszer együnk zsírszegény tengeri halféléket. Ezeknek magas a fehérje-, a D-vitamin, és az Omega-3 tartalmuk.

3. lépés: Só stop

A szervezetünk vízháztartása is hajlamos felborulni, ezért tanácsos, hogy fogyasszunk kevesebb sót, mert ez elvonja a vizet a szervezetből, kevesebb koffeint – vízhajtó hatása van -, és igyunk több vizet, mint eddig tettük. A félkész, túlsózott, tartósítószeres termékeket is kerüljük, ha lehet.

4. lépés: Mozgás!

Ha eddig hanyagoltuk a sportolást, akkor most keressük meg azt a testmozgást, amely nem csak az alakunkért tesz sokat, de még élvezzük is, így a hangulatunkat is javítja, emellett jusson eszünkbe, hogy minden mozgás erősíti a szívünket és a csontjainkat. Szánjunk rá időt, keressünk fel különböző csoportos órákat, próbáljunk ki minél többet, amíg rá nem bukkanunk a hozzánk illő mozgásformára. Hetente legalább 3-4-szer mozogjunk egy órát!

+1 lépés: Hívjuk segítségül a gyógynövényeket!

Érdemes olyan természetes, növényi hatóanyagú étrendkiegészítőket szednünk, amelyek támogatják az emésztést, gyorsítsák az anyagcserefolyamatokat.

Még több diétatipp:

Ezek is érdekelhetnek