Elkészítés: 1. A tésztához a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a tojást és a sót beledolgozzuk. A lisztet, a kakaót és a sütőport összekeverjük, majd a vajas keverékhez adjuk a tejjel együtt (még lazább lesz a tészta, ha a lisztes keveréket a tojásos vajra szitáljuk, és óvatosan belekeverjük). A tésztát kivajazott tortaformába öntjük, és hideg sütőbe a legalsó rácsra tesszük, 180 fokon (gáz 2-3. fokozat) kb. 1 óráig sütjük.
2. A kihűlt tortalapot keresztben félbevágjuk, az alsó részét ribizlizselével megkenjük. Az epret megmossuk, lecsumázzuk, és 1/4-ét a díszítéshez félretesszük, a többit nagyobb darabokba szétnyomkodjuk. (Az epret úgy pépesítjük, hogy kis tálkába öntve villával szétnyomkodjuk. Ne vigyük túlzásba, mert sok levet enged, és felvizezi a tejszínt. A nagyobb eperdaradokkal díszítjük majd a tortát.)
3. A tejszínt félig felverjük, majd a habfixálót, a vaníliás cukrot és a cukrot hozzáadva kemény habbá verjük. Az összenyomkodott epret beleforgatjuk. A tészta alsó felét az epres hab felével megkenjük, a másik lapot ráfektetjük, a maradék habot rásimítjuk, és 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
4. A maradék epret felszeleteljük, és a tortát feldíszítjük vele, majd azt 12 szeletre vágjuk, és tálaljuk.