A citromos bodzalekvár elkészítéséhez az alaposan leöblített bodzafürtöket konyhai papírtörlővel leszárítjuk. A megmosott citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A bodzabogyókat villával lehúzzuk a szárakról és átválogatjuk.
Az átválogatott bodzát nagy edényben összeforgatjuk a cukorral, valamint a citromhéjjal és a citromlével. Hozzáadunk 3 ek vizet, felforraljuk, és időnként átkeverve főzzük kb. 5 percig. Amint levet ereszt, levesszük a tűzről, és krumplitörővel szétnyomkodjuk. A masszát paradicsompasszírozón áthajtjuk vagy szitán áttörjük.
A felfogott lét és a visszamaradt pépet elkeverjük a befőzőcukorral, majd felforraljuk és 5 percig főzzük. A lekvárt forrón az előkészített csavaros üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárjuk. Az üvegeket fejre állítjuk 5 percre, végül visszafordítva hagyjuk teljesen kihűlni.