Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Citromkrémes pite

MME MME
2.5/5
120 perc
rafinált
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 12,5 dkg liszt
  • 6,3 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojássárga
  • 1 kávéskanál ecet
  • 1 teáskanál tejföl
  • 2 g sütőpor
  • A krémhez:
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 7 g zselatinpor
  • 1 dl citromlé
  • 1 citrom héja
  • 4 tojás

Elkészítés

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Először a tésztát készítjük el. Az összes összetevőt egy kéziüstbe mérjük, simára gyúrjuk, és 20 percig pihenni hagyjuk. Ha pihent a tészta, kinyújtjuk, 3/4 magasságig béleljük vele a 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, megszurkáljuk, és sütőbe tesszük. Ha aranybarnára sült, félretesszük hűlni.

Míg a tészta sül, elkezdhetjük a krémet készíteni. A tojás kivételével az összes hozzávalót egy kéziüstbe tesszük, és vízgőzön folyamatos kevergetés mellett csípősre melegítjük - ez azt jelenti, hogy ha beledugjuk az ujjunkat, akkor csípje a forróság. Ha csípősre felmelegítettük folyamatos keverés mellett, gyors habosítás mellett adjuk hozzá egyenként a tojásokat, és folytassuk a keverést, míg a tojás teljesen eloszlik, és sűrűn folyós lesz a massza. Ezt követően a lefőzött krémet szűrjük a tortakarikában lévő tészta aljára, és tegyük a kész pitét a hűtőbe vagy fagyasztóba. Ha kihűlt, szeleteljük, és citrommal vagy lime-mal díszítve tálaljuk.

Megjegyzés

Arra nagyon kell figyelni, hogy csak akkor tudjuk felvágni, ha teljesen kihűlt, és megdermedt a krém. Addig ne is próbálkozzunk. - MME

Ezek is érdekelhetnek