hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A jégkrém választás 5 alapszabálya - tárolástól a csomagolás jelöléséig

default user icon
MME
Mit figyeljünk a jégkrémek csomagolásán? Hány fokon tároljuk otthon, mikor nem szabad megvenni egy terméket és mitől "mentes" egy jégkrém?

Figyeljük a jelöléseket!

A csomagoláson látható jelölésekben láthatjuk például az összetevőket,  és a tápanyag-tartalomat is. Ha a papíron az olvasható, hogy a termék valamilyen „ízű”, akkor az azt jelenti, hogy ízesítése aromákkal történt. Így például a „csokoládé ízű” jégkrém csokoládéaromák felhasználásával készül. Ezzel ellentétben a csokoládés jégkrémben nem lehet kakaó vagy csoki ízű aroma, sőt a barna színt erősítő színezék sem, viszont legalább két tömegszázalék kakaót vagy csokoládét tartalmaz. Ha a csomagoláson gyümölcsöt ábrázoló fotót, képet vagy grafikát látunk, akkor máris biztosak lehetünk abban, hogy az adott gyümölcsből van is a jégkrémben, mivel csak ebben az esetben lehet a csomagoláson ilyen elemet elhelyezni.

Sima, vagy light?

"A light feliratot sok tudatos vásárló keresi, azonban érdemes tudni, hogy ez több mindenre is utalhat, például alacsonyabb cukor-, zsír- vagy éppen energiatartalomra. Közös viszont, hogy bármelyikről is szóljon, legalább 30 százalékkal kevesebbet kell tartalmaznia belőle, mint a hasonló termékek” - mondja Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője.

Ha egy élelmiszert édesítőszerrel készítettek, akkor ezt a megnevezésében is fel kell tüntetni, hiszen egyeseknél ezek fogyasztásának is lehet kedvezőtlen hatása. Különbséget kell tenni a cukormentes és a hozzáadott cukor nélküli jégkrémek között: utóbbiak például olyan gyümölcsjégkrémek, amelyek cukor felhasználása nélkül készültek, azonban a gyümölcscukor eredendően jelen van bennük.

Hogyan tároljuk?

Jégkrémek esetén vásárláskor a két legfontosabb szempont a zárt, sértetlen csomagolás és a -18 °C-os, vagy az alatti tárolási hőmérséklet. A jégkrémet -18 °C-os hűtőlánc megtartásával szabad forgalomba hozni, és célszerű a hazaszállítás során – például hűtőzacskóval, hűtőtáskával – és otthon is ezt a hőmérsékletet biztosítani. Vásárlóként ellenőrizzük a csomagolás sértetlenségét és a kínáló hűtők hőmérsékletét a berendezések hőmérőjének megtekintésével. Ha a jégkrém alakja eldeformálódott , az állaga pedig nem kellően szilárd, esetleg jégkristályokat látunk a csomagoláson, felmerülhet annak gyanúja, hogy egyszer már felolvadt, vagy a kívántnál magasabb hőmérsékleten tartották és újrafagyasztották. Az ilyen jégkrémet ne vegyük meg, és ne fogyasszuk el. Ha otthon olvadna fel a jégkrémünk, semmiképpen se fagyasszuk újra.

Tisztaság!

A jégkrémek adagolásához otthon mindig tiszta eszközt használjunk, megelőzve a jégkrém beszennyezését és a későbbi esetleges megbetegedést.

Mentesek

A jégkrémek többsége tej- vagy tejszínalapú, ezért a laktózérzékenyek vagy a tejfehérje-allergiások számára nem fogyaszthatók. Hasonló a helyzet a cukorbetegek esetén is, akiknek a hozzáadott cukor jelenthet problémát. Szerencsére, az egyre bővülő jégkrém kínálat nekik is kedvez. A csomagolás információt böngészve találhatnak hozzáadott cukor nélkül készült, laktózt és/vagy tejfehérjét nem tartalmazó jégkrémeket, de olyat is, amely megfelel a vegetáriánus, ezen belül is a szigorú vegán táplálkozási elveknek. 

15 HÁZI FAGYI, JÉGKRÉM ÉS PARFÉ, AMIVEL ELVISELHETŐBB A KÁNIKULA ! >>>

EPRES JOGHURTFAGYI GÉP NÉLKÜL >>>


Ezek is érdekelhetnek

Friss