Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
Szabadkainé Ágoston Eszter
Cikk
MME
A húsvét egyik alapélelmiszere a tojás, ezért nem mindegy, milyen áron juthatunk hozzá. Várhatóan idén 60 forint darabáron szerezhetjük be az ünnep fontos kellékét, ami harmadával kevesebb, mint tavaly tavasszal.
Verten Robert
Mindmegette
Az igazán szerencsések a vidéki rokonoktól kapják a tojást vagy a saját tyúkjuk tojja az igazán friss reggelinek valót. Az emberek nagy része viszont a boltban vagy a piacon veszi a tojást. Mire figyeljünk, ha bolti tojást veszünk húsvétra? Tényleg nem számít a méret?
SÁNDOR ADRIENN
A tojás egy közkedvelt élelmiszer. Készíthetünk belőle rántottát, főtt tojást, tojáskrémet, a stefánia vagdalt elképzelhetetlen nélküle, egyes desszertek pedig egyenesen igénylik a kemény tojáshabot. Származzanak ezek a tojások saját gazdaságból, esetleg a kedvenc élelmiszerboltunkból, bármikor belefuthatunk egy romlott darabba. Azért, hogy elkerüljük a bosszúságot, rosszabbik esetben egy ételmérgezést, a következő praktikát nem árt alkalmazni.
Tojás szinte mindenki otthonában található, ugyanis az egyik legsokoldalúbb alapanyag. Könnyű, változatos reggeli is készülhet belőle, de főételek, sütemények és mártások fontos összetevője is.
Promóció
Négy fővárosi SPAR-üzlet 2024. január végétől csak alternatív-, ökológiai-, és szabadtartásból származó tojást kínál. A ketreces tartásból származó termékek nem lesznek elérhetőek. A szupermarketlánc egyébként már eddig is azon dolgozott, hogy fokozatosan kivezesse a piacról, összhangban azokkal az uniós törekvésekkel, amelyek végleg megszüntetnék a ketreces állattartás lehetőségét.
Bár a tojás hatósági áras, még így is igen sokba kerül, hiszen az energia- és a takarmányárak jelentősen megemelkedtek az elmúlt fél évben. Ha a tojásvásárlás nagyon megnöveli a kiadásaidat, íme néhány praktikus tanács, hogyan tudsz spórolni és a tojást helyettesíteni.
Felcsiki Tünde
Ha előfordult már veled, hogy leejtettél egy teli tojásos dobozt, vagy akár csak egy darabot, tudod, hogy nincs annál rémesebb, mint feltakarítani a folyós, csúszós masszát. A tojás állaga ugyanis ellenáll a szokásos takarítási módszereknek: a papírtörlő beleragad, a vizes törlőruha csak még jobban szétmaszatolja… Most viszont eláruljuk a trükköt, amivel garantált a siker!
Vidék íze
A krumplileves a magyar konyha egyik leggyakrabban készített étele, nem véletlenül: egyszerű, laktató fogás, amit pillanatok alatt elkészíthetünk. Ha különlegessé szeretnéd tenni, kínáld buggyantott tojással. Mutatjuk a receptet!
A tökéletes tükörtojáshoz mindenkinek megvan a maga praktikája. Van aki megfordítja, hogy mindkét oldala megpiruljon, más viszont inkább lágyan szereti, de úgy, ha csak a sárgája folyik, a fehérjéje pedig már szilárd. Mutatjuk, hogyan készül a legjobb tükörtojás.
A legjobb reggeli még jobb lehet, és a diétába is szuperül illeszkedik, ha mostantól így készíted el.
Sok recepthez a szétválasztott tojásnak csak a sárgájára vagy csak a fehérjére van szükség. De mit tegyünk a megmaradt résszel? Semmiképp se dobjuk ki, inkább használjuk fel citromkrémben, tiramisuban, vagy éppen tojáslikőrben!
Kard Sándorné
A rántotta kevés hozzávalóból, egyszerűen elkészíthető: vannak, aki simán, minden extra nélkül szeretik, mások szívesen kísérleteznek és teszik izgalmassá ezt a hétköznapi ételt. Ha te is az utóbbiak közé tartozol, mutatunk néhány olyan alapanyagot, amitől még finomabb, lágyabb lesz a kedvenc reggelid.
Nincs is annál dühítőbb, mint amikor sütés közben rájössz, hogy a tojások már nagyon régen ott lapulnak a hűtőszekrény mélyén és nem biztos, hogy felhasználhatók. Mielőtt kidobnád őket a szemetesbe, állj meg egy pillanatra! Többféle módszer létezik, amivel ellenőrizheted, hogy jók-e!
DÖMÖTÖR VIOLA
Végre kiderült, hogy a tyúk vagy a tojás volt előbb. A választ a Bristoli Egyetem tudósai szolgáltatják egy hosszas kutatómunka eredményképpen. Azonban nem mindegy, hogy a tyúkban található tojás kérdésére keressük a választ, vagy úgy általánosságban a kemény héjú tojásokra.
A tojás hálás alapanyag, a gyorsan elkészíthető ételek biztos bázisa, és ez a jól variálható tojáskrém kapcsán sincsen másképp. Lássuk, hogyan készülnek a legnépszerűbb tojáskrémváltozatok, a klasszikus, a retró, a majonézes, a lila hagymás vagy az avokádós.