Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Itt a SPAR nagy bejelentése: egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tojást eszel

Négy fővárosi SPAR-üzlet 2024. január végétől csak alternatív-, ökológiai-, és szabadtartásból származó tojást kínál. A ketreces tartásból származó termékek nem lesznek elérhetőek. A szupermarketlánc egyébként már eddig is azon dolgozott, hogy fokozatosan kivezesse a piacról, összhangban azokkal az uniós törekvésekkel, amelyek végleg megszüntetnék a ketreces állattartás lehetőségét.

Az elmúlt évtizedben a SPAR üzleteiben az alternatív-, ökológiai- és szabadtartásból származó tojások aránya folyamatosan nőtt, a ketreceseké viszont csökkent. Amíg például 2014-ben az összes eladott tojás 2,24 százaléka szerepelt az ökológiai tartású kategóriában, addig idén már ez az arány ennek duplája volt. Ugyanez figyelhető meg a szabadtartásból származó tojásoknál, amelyek négy éve elérhetők a SPAR-egységek polcain: a 2020-as 0,96 százalékhoz képest arányuk megnégyszereződött, 2023-ban az összes eladott tojás közel 4 százaléka ilyen típusú volt. Látványosan nőtt az alternatív termelésből származó tojások aránya is, hiszen amíg 10 évvel ezelőtt 100 eladott tojásból kilenc volt ilyen, addig mára ennek már a háromszorosa.

négy budapesti üzletben kezdik meg a tesztelést

A budapesti MOM parkban, a Hűvösvölgyi úti Stop Shopban, a Gábor Áron úti Rózsakert bevásárlóközpontban működő és a XI. kerületi, Péterhegyi lejtői SPAR szupermarketek 2024-től tesztjelleggel már csak alternatív-, ökológiai- és szabadtartásból származó tojásokat kínálnak. A négy kijelölt üzletegységben továbbra is széles lesz a tojásválaszték, hiszen az alternatív-, ökológiai- és szabadtartásból származó termékek közül 16-féle szerepel a kínálatban. A SPAR-áruházakban kapható valamennyi tojás megbízható hazai termelőktől származik.

Tudtad? A tojótyúkok hagyományos ketrecekben való tartását már több mint tíz éve tiltják az EU teljes területén, de az úgynevezett kiépített tojóketreces tartás továbbra is megengedett. Az Európai Bizottság és az Európai Parlament célja, hogy a tagállamok egyre kevesebb ketreces tojást hozzanak forgalomba, s 2027-re végleg megszűnjön árusításuk.

Magasabb tápérték és kiváló minőség

A vásárlók egy része már jó ideje előnyben részesíti a ketrecmentes termelésből származó tojásokat, mivel a tartási körülmények nemcsak az állatok jólétét biztosítják, de az innen származó tojások biológiai tápértéke és minősége is kiváló, nem beszélve a belőlük készült ételek élvezeti értékéről. A SPAR Magyarország csak fokozatosan tér át az alternatív-, ökológiai- és szabadtartásból származó tojások forgalmazására, így a termelők, a beszállítók és a fogyasztók is alkalmazkodni tudnak. 

(X)

Ezek is érdekelhetnek