Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hogyan lehet egyszerűen megmondani, hogy jó-e a tojás?

default user icon
MME
Nincs is annál dühítőbb, mint amikor sütés közben rájössz, hogy a tojások már nagyon régen ott lapulnak a hűtőszekrény mélyén és nem biztos, hogy felhasználhatók. Mielőtt kidobnád őket a szemetesbe, állj meg egy pillanatra! Többféle módszer létezik, amivel ellenőrizheted, hogy jók-e!

Alapvetően 30 napig tartható el a tojás. Ha a boltban szerzed be, akkor rá van írva a lejárati idő. A lejárati dátum azonban nem azt jelenti, hogy a tojás attól a naptól rossz, hanem minőségromlásra hívja fel a figyelmet. Érdemes hát megnézned, lejárati dátumtól függetlenül, hogy mi a helyzet. 

Ha a piacon vetted a tojást, fontold meg egy saját dátumozási rendszer bevezetését és használd mindig a legrégebbit. A következő négy módszerrel pedig gyorsan eldöntheted, hogy felhasználható-e a tojás:

1. Vízbe mártós teszt

Tedd a tojást egy hideg vízzel teli üvegedénybe. Ha a tojás az edény alján fekszik az oldalán, akkor friss. Ha a tojás csúcsa még az edény alján van, de függőlegesen lebeg, akkor olyan 10-12 napos lehet, tehát bátran felhasználhatod. Ha viszont a víz tetején lebeg, azonnal dobd ki!

A jelenség magyarázata: az idő teltével a héjon keresztül elpárolog a tojásban lévő víz, így az alján lévő légbuborék mérete, és annak felhajtóereje nőni kezd, tehát minél több levegő van a tojásban, annál könnyebben úszik a víz felszínén. (A friss tojásban a légzsák elég kicsi, hogy a tojás tartalma lehúzza, ám ahogy "öregszik" a légzsákok megnőnek és először a tojások megállnak az egyik végükön. Aztán idővel eljön az a pillanat, amikor a légzsák már olyan nagy, hogy a tojás csak lebegni tud.)

2. Rázogatós teszt

Tartsd a tojást a füledhez és rázd meg. Ha lötyögő hangot hallasz, jobb, ha nem eszed meg. Ha azonban nem hallasz semmit, fogyasztható a tojás.

3. Sárgája-fehérje teszt

Törd fel a tojást és üsd egy tányérra. Ha a sárgája alakja félgömbhöz hasonlít, kimagaslik a fehérjéből és a fehérje viszonylag szorosan mellette terül el, akkor a tojás friss. Ha a sárgája alacsonyabb, de a fehérje áttetsző és még viszonylag szorosan a sárgája körül helyezkedik el, még mindig fogyasztható a tojás. Ha a sárgája lapos, a fehérje pedig túlzottan szétfolyós, ne edd meg! Dobd ki a tojást akkor is, ha a fehérje zavaros és/vagy vizes, vagy a sárgája elszíneződött.

4. Szaglás teszt

A rossz tojás egyszerűen büdös, így szinte teljesen biztos, hogy egyből tudni fogod, ha megérzed a jellegzetes szagot. Bízz az orrodban!

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek