Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A tyúk vagy a tojás volt előbb? Itt a válasz!

default user icon
MME
Végre kiderült, hogy a tyúk vagy a tojás volt előbb. A választ a Bristoli Egyetem tudósai szolgáltatják egy hosszas kutatómunka eredményképpen. Azonban nem mindegy, hogy a tyúkban található tojás kérdésére keressük a választ, vagy úgy általánosságban a kemény héjú tojásokra.

A kutatásból kiderül, hogy a modern madarak, illetve a hüllők ősei eleinte nem tojással szaporodtak, hanem eleven utódokat hoztak világra, ebből kiindulva pedig a válasz nem más, mint az, hogy a tyúk volt előbb. Szóval az a régebben gondolt feltételezés, miszerint a csirkék a dinoszauruszok távoli rokonai, most megdőlni látszik, ugyanis a szakemberek szerint a tojók távoli ősei egyáltalán nem raktak tojást. Az, hogy ma már kemény héjú tojásokat raknak, egy több mint 300 millió évvel ezelőtt lezajló evolúciós átváltozás eredménye, ami nem csak a tyúkra, de az emlősökre, gyíkokra, krokodilokra és a madarakra is hatással volt.

Nanjing Uni, aki a Bristoli Egyetem tudósainak csapatát erősítette, most azt állítja, hogy a tojást tojó fajok olyan felmenőktől származnak, akik évmilliókkal ezelőtt még élő ivadékokat hoztak a világra, ráadásul képesek lehettek arra is, hogy a két utódlási forma között váltsanak. Tehát a tyúk előbb volt, mint tyúk által tojt tojás, amit az is megerősít, hogy a tyúktojás héjának képződésében fontos szerepet játszik az ovocleidin-17 nevű fehérje, ez pedig csak a tyúkok szervezetében termelődik. Ám ha maga az állatába vett tojás múltja foglalkoztat, akkor bizony a tojás volt előbb.

A ma ismert tojások egyébként a magzatburkosok megjelenésével fejlődtek ki. Na de az, hogy ez a folyamat pontosan mikor történt meg, azt a tudósok is csak megbecsülni tudják. Van, aki szerint 370-340 millió évvel ezelőtt történhetett, de akadnak olyan szakemberek is, akik ezt 312 millió évvel ezelőttre teszik.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss