Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Újabb áldozatokat szedett itthon a madárinfluenza, hatalmas állományt kell felszámolni

default user icon
MME
Rohamosan terjed Magyarországon a madárinfluenza legújabb variánsa. A Nébih szakemberei legutóbb Csongrád-Csanád vármegyében, Szentesen azonosították a fertőzést.

Egyre több vármegyében megjelenik a magas patogenitású madárinfluenza, a vírus H5N1 elnevezésű variánsa, mely már eddig is rengeteg áldozatot szedett. A vad és háztáji szárnyasok körében terjedő betegség a napokban elérte Csongrád-Csanád vármegyét is, ahol fel kell számolni egy mintegy hatezer tenyészlibából álló állatállományt.

A szentesi telepen élő állatokon is jelentkeztek a madárinfluenza tipikus tünetei, úgy mint a megemelkedett elhullás, bágyadtság, idegrendszeri problémák, illetve étvágytalanság. A fertőzés hatására a szárnyasok kevesebb vizet és takarmányt fogyasztanak. Az állattartó gyanúját végül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei laborvizsgálat során igazolták, és kimutatták a szárnyasokban a H5N1 altípusát.

A hatóságok azonnal elkezdték a járványügyi nyomozást, és az állományt rövidesen felszámolják.  A szakemberek az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, és – kockázatelemzés alapján – meghatározták a felügyeleti (megfigyelési) körzetet – olvasható a közleményben.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss