Mindmegette.hu
Cikk
MME
Halászlé, pörkölt, pogácsa, lángos, palacsinta, lecsó - az ételek, melyeket szinte mindenki szeret kis hazánkban. Ha te is imádod a magyaros fogásokat, ez a gyűjtemény neked szól, íme 15 alaprecept, melyet ismerned kell.
A hazai háztartások évente 165 kg zöldséget és 89 kg gyümölcsöt vásárolnak, évente több mint 330 milliárd forint értékben, melynek felét a piacokon szerzik be, derül ki a Gfk Hungária friss kutatásából. A Budapesti Nagybani Piac megbízásából készített felmérésből az is látszik, hogy a magyar lakosság egyre jobban figyel arra, hogy zöldség és gyümölcs hetente többször kerüljön a tányérra, valamint a köztes étkezések – tízórai, uzsonna – szerepe szintén felértékelődik.
Közel egy évtizedes kutatómunka után sikerült elkészíteni az almából kivont édesítőt, az almacukrot, mely természetes alapanyagból készült, alacsony a glikémiás indexe, és nem utolsó sorban kellemes ízélményt nyújt.
Videó
Gulyás, lángos, pálinka - a legtöbb külföldinek ez ugrik be a magyar gasztronómiáról. De vajon ismernek más fogásokat is? És meg is kóstolták őket? A Szigeten utánajártunk!
A magyar fagylaltok taroltak az élelmiszeripari Oscarnak számító Great Taste Awards-on: a zsűri összesen 4 csillaggal jutalmazta a Bonbonier Csokoládé Manufaktúra három különböző ízű fagylaltját.
A félezernél is több induló között három magyar sajtot küldött dobogóra a 80 tagú zsűri a Párizs melletti Torusban zajló Mondial du Fromage-on, a sajtok legjelentősebb világversenyén. Ezáltal megnyílhat az út a magyar sajtok előtt a nemzetközi gasztronómiában.
Budapestre érkezett Andrew Zimmern Bizarr ételek: a finomságok földjén című sorozata, így most a világ minden táján megismerik a lángost, a paprikás csirkét a töltött káposztát és a somlói galuskát.
Bár még a hazai induló sajtok megmérettetése csak most kezdődik, máris óriási dicsőséget hozott Magyarország számára a Mondial du Fromage, vagyis a világ legrangosabb sajtversenye: először választott magyarokat tagjai közé az egyik legfontosabb szervezet.
15 év alatt 5000 tonna, vagyis 400 ezer csomag pulyka darálthúst vettek a magyarok - derült ki a Gallicoop felméréséből. Ez a mennyiség kb. 50 mozdony súlyának felel meg.
Hagyományos magyar ételeket kóstoltatott néhány amerikaival a Buzzfeed csapata. Lássuk, hogy reagálnak a gulyásra, a csirkepaprikásra, a töltött káposztára és a szilvás gombócra azok, akik még soha életükben nem találkoztak hasonlóval.
WM
Ha már a magyar focirajongók úgyis Norvégiára koncentrálnak (velük csap össze válogatottunk az Eb-pótselejtezőben), vizsgáljuk meg, mit tudnak a norvégok a konyhában. Vajon gasztronómiában simán lepipáljuk őket? Vagy azért van mit tanulnunk tőlük? Cikkünkből minden kiderül!
Sokan pusztán a véletlennek tulajdonítják a pezsgő felfedezését, sőt az angolok egyenesen a szigetországot tekintik az ital bölcsőjének. Bár a pontos eredet máig tisztázatlan, de az üzemszerű pezsgőkészítés alapjait Franciaországban kell keresnünk.